Leerlingen plooien papiertjes voor artistieke lichtarmaturen in Roeselare

Broos Vyncke krijgt voor het project hulp van de kinderen van De Bonte Specht. (Foto SB) © (Foto SB)
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

De agenda van Broos Vyncke (30) is goed gevuld. Afgelopen zomer sloot Mutcha, het restaurant dat hij samen met Siegfried Vercruysse runde, de deuren, maar een gevaar voor het zwarte gat was er niet. Broos blijft muziek maken, werkt intussen in Café Mango, stelt de komende weken tentoon in horecazaken over heel Roeselare én… startte deze week een opmerkelijk kunstproject op in een school.

Wie Broos een beetje kent, kent z’n artistieke voorkeur en z’n passie voor papier. Met eindeloze stapels papiertjes en nog veel meer geduld plooit, schuift en plakt hij indrukwekkende origami-kunstwerken en collages in elkaar. “Ik heb onder meer een archiefkast staan met 24 lades vol papier”, bekent hij. “Restjes, bijeengesprokkelde blaadjes, opmerkelijke motiefjes,… netjes gesorteerd per kleur.” Vaak vouwt hij ze tot honderden zoniet duizenden mini origami-werkjes, om die dan te assembleren tot een imposante figuur of een lichtarmatuur.

Project O

Een van die werken, ‘Het Beertje’, (een koala gemaakt uit panda-papiertjes) stond zo ook een tijdje uitgestald in de etalage van kinderschoenenzaak Otto & Lili. “Daar had Marlies Dorme het zien staan”, vertelt Broos. “Zijn geeft les in Freinetschool De Bonte Specht en contacteerde me met de vraag of ik ook workshops of demonstraties gaf.” Dat was nog niet het geval, maar Broos en Marlies spraken af en niet veel later zag ‘Project O’ het levenslicht.

Daarbij zullen de leerlingen, een 70-tal in totaal, een schooljaar lang in Broos’ voetsporen treden en zich wagen aan origami. Tijdens een pauze, in de klas of wanneer ze er zin in hebben. Maandag 5 november trok Broos alvast naar De Bonte Specht in de Honzebroekstraat om de leerlingen er met zijn passie te laten kennismaken. Hij toonde hen hoe ze een stukje papier moeten plooien en met een meegebracht voorbeeld toonde hij tot welk eindresultaat al dat monnikenwerk ook bij hen kan en zal leiden.

Papier sparen

“Iedereen met een voldoende fijne motoriek doet mee”, legt Broos uit. “Lager, middelbaar… alleen de kleuters niet. Het ecologische is ook erg belangrijk in De Bonte Specht en dus gaan ze de komende maanden al hun papier sparen.” Knutselrestanten, tijdschriften… misschien ook een occasioneel huiswerk. Daarmee slaan de leerlingen dan aan het ‘plooien’. Voor het voorbeeld telde Broos zo’n 2.135 onderdeeltjes, de leerlingen zullen zich dus allerminst vervelen. In 2019 keert Broos dan terug en zal hij ook tonen hoe ze al die onderdeeltjes in elkaar kunnen assembleren tot grote lichtarmaturen. Op het einde van het schooljaar zal Broos vervolgens zelf lampen en kabels komen installeren, en beschikt De Bonte Specht instant over de meest artistieke en originele verlichting van de regio. De armaturen worden tegen september 2019 in de school geïnstalleerd. Daarvoor tijdens de zomermaanden zullen ze eerst ook nog een tijdje te zien zijn in ARhus.

De Broos Booze Route

Wie het werk van Broos al eens wil aanschouwen, die kan dat overigens nog tot eind dit jaar doen middels een bescheiden ‘kroegentochtje’ in Roeselare.

Het betere plooi- en plakwerk is te aanschouwen in De Pub, restaurant Sofie’s Choice, Café Mango, The Londoner en de Mutcha Winterbar.

Aanvankelijk plande Broos een duo-expositie in november met zijn peter Geert Monteyne in het pand van restaurant Mutcha. Maar dat gebouw vond intussen een huurder en zal nu onderdak bieden aan de pop-up Mutcha Winterbar. En dus ging Broos in op de vraag van enkele horeca-collega’s en stelde hij zijn werken ter beschikking.

Wie ze allemaal wil gaan bekijken trekt daar best wat tijd voor uit, want eer je rond bent heb je er met een beetje goeie wil een gastronomisch weekend op zitten. De kunstwerken zijn overigens ook te koop, wie weet een originele invulling van een leeg plekje in je zaak of woning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier