Kuurnse Nele Velghe: “Expeditie Robinson heeft mijn leven veranderd”

Nele Velghe: "Terug thuis leefde ik een soort roes." © Vier
Bert Vanden Berghe

Nele Velghe (37), gastvrouw in restaurant Le Kok Sur Mer en met roots in Kuurne, is vanaf donderdag te zien in Expeditie Robinson op Vier. De mama van twee was vastbesloten om op zoek te gaan naar zichzelf en keerde als herboren terug. “Mensen die huilden bij het krijgen van eten, dat fascineerde me mateloos.”

Het bekende televisieformat Expeditie Robinson keert binnenkort terug. In het programma op Vier worden 17 Vlamingen gedropt op een onbewoond eiland, waar ze de strijd aangaan met elkaar, de natuur én zichzelf. Nele Velghe is een van hen. Sinds 2014 is ze de gastvrouw van Le Kok Sur Mer, het restaurant dat ze uitbaat met haar man Jean-Philippe Furnémont. Overdag ontvangt ze de gasten op een stijlvolle manier, na de werkuren staat haar gezin centraal, met hun kinderen Manon (9) en Estée (8) voorop. Op het eerste zicht heeft ze haar leven dus op een rijtje, dus wat bezielt een mens dan om helemaal back to basics te gaan aan de andere kant van de wereld?

Kwajongen

“Ik ben altijd al fan geweest van het programma”, lacht Nele. “En eerlijk: om te genieten van hoogtepunten, moet je dieptes meegemaakt hebben. Bovendien zit er een kwajongen in mij. Als kind hield ik al van ravotten en van rotsen springen. Ik hield altijd al van adrenaline, maar ik heb het nooit opgezocht in extremen. In Expeditie Robinson wist ik al meteen dat ik mij ook helemaal zou gooien tijdens de proeven.”

“Het meest confronterende was de verveling. Thuis ben ik altijd bezig. Wat ook opviel, is dat je alle emoties duizend keer sterker beleeft. Ook de vriendschappen blijven bij. Er waren heel veel warme karakters op dat eiland, mensen die ook op zoek waren naar iets, zichzelf misschien. Ik wilde vooral ook eens weten wat honger was. Mensen die huilden bij het krijgen van eten, dat fascineerde mij mateloos. En laat ons zeggen: ik heb gekregen wat ik wilde. (lacht)

Hoe lang het duurde vooraleer de tranen kwamen? De tweede dag al, toen iemand naar huis moest. En natuurlijk mis je de kinderen, maar ik kan dat eigenlijk verrassend makkelijk plaatsen. Ze waren in heel goeie handen en mijn man steunde me honderd procent in mijn beslissing. Bovendien viel het net in de periode dat het restaurant gesloten was. Ik had wel eens een dipje, maar daar kon ik iets wat ik hier moeilijk kon: loslaten. Ik telde ook af in blokken van dagen en ik wist dat ik niet verplicht was om daar te blijven. En elke keer als ik een slecht moment had, vond ik op de een of andere manier toch altijd weer de kracht om door te zetten.”

Geen luxepaardje

Ook eenmaal terug thuis, was het aanpassen. “Al viel dat eigenlijk goed mee. Ik ben vrij snel weer beginnen werken. De vermoeidheid heeft nog een tweetal weken in mij gehangen. Ik heb wel een hele tijd heel wat suikers en snoep naar binnen gespeeld, alsof mijn lichaam echt een suikertekort had. Uiteindelijk is dat ook gestabiliseerd. De deelname kwam er op een goed moment in mijn leven, heb ik de indruk.”

Ik ben nooit een luxepaardje geweest, maar ik ben wel verwend geweest in mijn leven. Ik studeerde af aan de hotelschool en ik kon bij Wout Bru in de Provence gaan werken. Ik leerde daar mijn man kennen en kon eenmaal thuis aan de slag in de Karmeliet. We konden de Koninklijke Golfclub uitbaten en vonden in Vlissegem een pand om Le Kok Sur Mer uit te bouwen, met bovendien een ongelooflijk sterk team waar ik op kan vertrouwen. Ik heb nooit keuzes moeten maken, want alles kwam als het ware op mijn pad. Net als dit. Ik wist al dat ik het goed had, maar Expeditie Robinson heeft dat alleen maar heel hard bevestigd. Het klinkt melig, maar ik sta veel meer stil bij wat ik heb. Mijn beste vriend is een tijd geleden overleden en hij leefde altijd volgens het principe ‘live your dream’. Voor ik vertrok was ik eerder een controlefreak, maar nu kan ik echt veel meer loslaten. Ook in het restaurant.”

“Ik dacht altijd dat het niet kon, maar nu weet ik dat het niet moét. Ik neem meer tijd voor de kinderen, ben mij veel bewuster van alles rond mij en ik denk dat ik nooit nog op reis kan gaan om ergens aan een zwembad te liggen. Ik wil de wereld zien met mijn gezin.” (BVB)

Expeditie Robinson, vanaf donderdag 6 september om 20.35 uur op Vier.