Kust boven tijdens preselectie Humo’s Rock Rally in Leffinge

Isadore in actie © JG
Redactie KW

Bands en muzikanten uit de hele provincie, en zelfs van erbuiten, doen in Leffinge een gooi naar selectie volgende ronde. Uit de honderd geselecteerde bands moeten de juryleden er straks twintig kiezen. Want na de tien preselecties, op locaties verspreid in heel Vlaanderen met telkens tien deelnemers, is het linea recta naar de twee halve finales, in Gent en Antwerpen.

Zaterdagavond in De Zwerver, en de tweede preselectie van Humo’s tweejaarlijkse en nergens mee te vergelijken talentshow voor rocktalent wordt geopend door Attention Attention, een groep uit Koksijde die een oude taperecorder meebrengt op het podium. Zo eentje met van die grote spoelen, als ware het een 8mm filmprojector. Het ding heet Ernest en er komen symfonieën uit blijkbaar.

Met de tweede band Comet Street komt een van de bekendere gezichten uit de plaatselijke rockscene het podium op om een potje mee te drummen met de gasten van het voormalige MIAVA, de band die in 2016 op een tragische manier drummer Jelle Tommeleyn verloor in een verkeersongeval. Oostendenaar Ace Zec kent het klappen van de drumstok ondertussen, met passages in bekende bands als Death Before Disco & Customs.

Voor de volgende band met link naar de kust is het wachten op band vijf: bij Isadore speelt immers Freya Dasseville op gitaar, onderwijl harmoniën zingend bij de redelijk indrukwekkende lead zangeres. Met nummers die eerst doen denken aan Fleetwood Mac en daarna Arcade Fire hebben we hier een misschien een eerste halve finalist aan het werk gezien.

Ook bij de volgende band, Uncle Wellington, speelt een Oostendse muzikant. Renaud Debruyne verzorgt er het betere tegendraadse drumwerk tijdens lang uitgesponnen nummers die een brede waaier aan muzikale stijlen bezoeken. Concurrentie voor die dure halvefinaleplekken? Zeker weten!

Met Jeroen Bossee, aka James Francis King aka JFK, komt meteen erna de vreemde eend in de bijt op het podium. Doe je ogen dicht en je waant je overal, behalve te midden de West-Vlaamse polder. Eerder ergens westcoast California. Afkomstig uit een van die andere Middelkerkse deelgemeenten Slijpe – waar volgens iemand uit het publiek iedereen broer of zus is van elkaar – speelt JFK eigenlijk het meest van alle deelnemers een thuismatch. Leuke afwisseling met deftig geproducete tracks, maar voor de Rock Rally misschien toch een beetje een te anders.

De grootste Oostendse bijdrage aan deze preselectie moet dan nog komen. Als voorlaatste band neemt Mauger het podium in, waarvan zowel lead singer Mauger Mortier, bassist Mathias Debusschere als Jan Duthoy, ook bekend van onder andere Absynthe Minded, rasechte Oostendenaars zijn. Rasechte muzikanten, dat zijn de leden van Mauger ook. Dat de klasse ervan af druipt, zal ook de jury niet ontgaan zijn, dus schrijf maar op dat deze band naar de volgende ronde gaat. Of het moet zijn dat de jury zich een serieus stuk in de voeten aan het zuipen was en tegen het einde niet veel meer van muziek kende. Het kan al eens snel gaan, daar in De Zwerver.

Wij van de Zeewacht zijn er in elk geval gerust in: Er speelt kustbloed in de volgende ronde, op 25 maart in de Handelsbeurs in Gent. We houden het vol spanning voor u in de gaten, doch twijfelen doen we niet. Want wieder van ‘t Zèètje zien de beste!

(JG – foto JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier