Kunstgalerij en horecazaak onder één dak in ARTificial

Stijn Labeur opent de deuren van ARTificial op 20 april. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In de Langestraat opent straks de nieuwe galerij annex evenementenlocatie ARTificial. Het is een nieuw project van jonge ondernemer Stijn Labeur, die eerder ook al uitpakte met een online nachtwinkel. “Ik wil jonge beloftevolle kunstenaars een plaats geven en tegelijkertijd wil ik hier een leuke ontmoetingsplaats creëren”, zegt Stijn Labeur.

De jonge ondernemer Stijn Labeur zit niet om ideeën en nieuwe projecten verlegen. Hij is ook de man achter het concept Boats & Beds waarbij hij logement aanbiedt op enkele boten. En enkele maanden geleden lanceerde hij een nachtwinkel-aan-huisservice. Nu zoekt hij het in de sector van de beelden kunst.

Fotografie

Op 20 april start Stijn met ARTificial, een kunstgalerij annex horecazaak en evenementenlocatie. “Ik heb zelf destijds in het middelbaar fotografie gestudeerd”, vertelt hij. “En in Dok 54 langs de Pathoekeweg, waar de boten gelegen zijn die ik verhuur als logies maar waar een goede vriend van mij ook een zomerbar runt, komen er ook veel kunstenaars langs om hun werk te exposeren. Kortom, ik heb wel iets met kunst. De eigenlijke aanleiding kwam er eigenlijk doordat de vader van een goede vriend van mij aan de Vismarkt, in een mooi pand waar voorheen een kapper zat, een heel mooie kunstgalerij heeft geopend.”

Ik wil jonge beloftevolle kunstenaars een plaats geven, maar tegelijk een ontmoetingsplaats creëren

“Ik ken zelf ook wel wat beloftevolle kunstenaars met mooi werk, maar die nog niet meteen een locatie en een publiek vinden voor hun kunst”, vervolgt Stijn. “Met deze galerij wil ik die beloftevolle kunstenaars dus een plaats geven en tegelijkertijd wil ik hier een leuke ontmoetingsplaats creëren. Waar de mensen ook iets kunnen drinken terwijl ze de werken bekijken en misschien overwegen om iets aan te kopen. De kunstenaars die hun werk hier tentoonstellen moeten daar niet voor betalen, maar als er een werk verkocht wordt, betalen ze uiteraard wel een commissie. Mensen waar ik een goed gevoel bij heb: Renee Herleef, Acidshouldbe en Bas Pattyn. Die eerste twee kunstenaars zijn eigenlijk jeugdvrienden van me.”

Tafel symbool voor ontmoeting

De galerij zal van woensdag tot en met zondag geopend zijn van 10 uur tot 19 uur. Stijn Labeur wil de ruimte echter ook los daarvan aanbieden voor allerlei evenementen op inschrijving.

“Ik denk daarbij aan lezingen, kleine concertjes, huiskamertheater… Of voor bedrijven die met hun team willen samen komen voor een activiteit. In de ruimte staat een grote houten tafel centraal. Het gaat om een meubel dat ik grotendeels zelf heb gemaakt. De tafel is ook een symbool voor de ontmoeting, voor de netwerkmomenten die ik hier wil opzetten. Wat de dranken betreft die we aanbieden, kies ik bewust voor kleinere brouwerijen en producenten. De bierkaart zal regelmatig wijzigen, maar het zullen steeds bieren zijn van artisanale brouwerijen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier