Kunstenaars laten inspiratie de vrije loop tijdens biënnale in Menen

Kunstenaar Patrick Vandaele uit Menen laat samen met Jan Wyffels opnieuw een vaartuig aanmeren aan De Steiger. © CBM
Redactie KW

De stad Menen pakt in samenwerking met het cultuurcentrum uit met een nieuw concept: een biënnale van ideeën. De eerste editie van deze tweejaarlijkse tentoonstelling heet ‘Het Voorstel’ en is een expo die gaat over verbeelding en verlangen. Het cultuurcentrum riep kunstenaars op om al dan niet uitvoerbare artistieke voorstellen in te dienen.

Wie dezer dagen aan De Steiger voorbijkomt, kan er niet naast kijken. Twee versmolten slagbomen, een houten constructie met een blauw verkeersbord ‘richting Rijsel’ en een ‘monument ter ere van de oprit’ trekken meteen de aandacht. De kunstwerken zijn artistieke ideeën die naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Het Voorstel’ concreet werden uitgevoerd. Ook in de stad is het artistieke resultaat van de tentoonstelling merkbaar. Zo werd een aantal stedelijke sculpturen 180 graden geroteerd. “We wilden niet de zoveelste klassieke kunstwedstrijd voor schilderkunst of pakweg kleine sculptuur organiseren. Onder impuls van kunstenaar Henk Delabie en schepen van Cultuur Griet Vanryckegem besloten we om te kiezen voor een tentoonstelling waarin artistieke ideeën centraal staan”, vertelt Chiel Vandenberghe, directeur van cc De Steiger. “Denk daarbij aan schetsen, maquettes, videoboodschappen, simulaties of gewoon losse artistieke ideeën die ooit snel op een bierkaartje neergekrabbeld werden. Het gaat om ideeën of voorstellen die niet per se uitgevoerd moeten kunnen worden om interessant te zijn.”

CC De Steiger lanceerde een open oproep aan actieve kunstenaars in België om hun ideeën in te dienen en beloonde de elf beste voorstellen met een selectie voor de tentoonstelling. Aanvullend selecteerde curator Hans Martens een aantal conceptuele werken van grote namen als Joseph Beuys, Luc Deleu, Leo Copers en Bruce Nauman. “Hun kunstwerken versterken het centrale idee van de tentoonstelling. Ook is er een hommage aan de vorig jaar overleden kunstenaar Dirk Slootmaekers, die amper tentoonstelde en dus vrijwel onbekend is, maar wiens immens oeuvre wel barst van de ideeën”, aldus de curator.

Meerpaal

Menenaar Patrick Vandaele (68) is één van de kunstenaars die geselecteerd werden voor de tentoonstelling. Nochtans is hij nog niet zolang actief met kunst bezig. Pas sinds zijn pensioen tijd volgt hij in de academie beeldhouwles bij Henk Delabie en Jan Wyffels. Patrick maakte op de buitenmuur van het cultuurcentrum een krijttekening van een sloep. Het vaartuig ligt met een touw aangemeerd aan een oude meerpaal die eraan herinnert dat de Leie hier ooit door de binnenstad stroomde.

“Destijds heb ik hier samen met mijn neef nog een steenkoolschip gelost. 45 jaar na het dempen van de oude Leie-arm wil ik het water terug naar de binnenstad brengen als rustgevend en ontstressend element. Ik stel voor om de voormalige Leie-arm vanaf het stadsmuseum ‘t Schippershof opnieuw bevaarbaar te maken voor roeibootjes en pedalo’s. In de tentoonstellingszaal kan je mijn ideeën hierover bekijken en je kan er letterlijk Leiewater overscheppen van één vat naar een ander. Want Menen is niet enkel grensverleggend, maar ook waterverleggend”, besluit Patrick.

(CBM)

De gratis tentoonstelling ‘Het Voorstel’ loopt tot zaterdag 13 oktober in cc De Steiger en is te bezoeken van dinsdag tot vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.

Schepen Griet Vanryckegem, Chiel Vandenberghe, Henk Delabie en Hans Martens onder de versmolten slagbomen aan CC De Steiger.
Schepen Griet Vanryckegem, Chiel Vandenberghe, Henk Delabie en Hans Martens onder de versmolten slagbomen aan CC De Steiger.© CBM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier