Kortrijkse auteurs zetten topstuk van Da Vinci in de kijker

Greet Verschatse en Piet Boncquet vinden dat het fresco veel meer bekendheid verdient. (foto VVK)
Redactie KW

Vanaf 17 april ligt ‘Het Laatste Avondmaal naar Leonardo da Vinci. Een wonderlijke geschiedenis’ in de boekhandel. Het boek werd geschreven door het Kortrijkse echtpaar Piet Boncquet en Greet Verschatse.

Sinds 1545 zijn de Norbertijnen van de abdij van Tongerlo in het bezit van een van de oudste en best bewaarde kopieën van Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Terwijl het origineel in Milaan kleur en glans verliest, schittert de kopie van het iconische kunstwerk nog steeds in de abdij. Op het origineel hebben zoveel details de tand des tijds niet doorstaan dat specialisten, toen het werk in de jaren 90 gerestaureerd werd, in Tongerlo kwamen kijken hoe het er in werkelijkheid uit moest zien. Toch is dit topwerk bij het grote publiek amper bekend. Naar aanleiding van het Leonardo da Vinci-jaar wordt het met een boek in de kijker gezet.

Gigantisch werk

Het boek is een van de eerste publicaties van uitgeverij Sterck & De Vreese. Piet werkte voor eerdere publicaties al samen met uitgeefster Katrien De Vreese. Zij contacteerde hem met de vraag of hij het boek samen met Greet wou schrijven. Beiden studeerden geschiedenis maar terwijl Piet voor de journalistiek koos, bouwde Greet haar loopbaan uit als wetenschappelijk medewerker bij de Stedelijke Musea Kortrijk. Zo vullen ze elkaar perfect aan.

Het is een half mirakel dat het werk nog steeds in Tongerlo hangt – Piet Boncquet, auteur

Aanvankelijk was het de bedoeling om een kleine publicatie te maken maar het doek is, met ruim acht op vier meter, gigantisch en biedt een schat aan informatie. Dus werd het een volwaardig boek van 160 pagina’s met vele illustraties en talrijke details van het kunstwerk“, steekt Greet van wal. “We trokken vorige zomer samen naar Tongerlo waar we door de abt ontvangen werden en gingen met heel wat onderzoeksmateriaal naar huis. We waren erg onder de indruk. Het schilderij zou het statuut van topstuk moeten krijgen en veel meer bekendheid genieten. We hopen dat we met dit boek ons steentje kunnen bijdragen”.

Al snel kwamen de auteurs tot een opdeling in vijf hoofdstukken. Greet nam het eerste en laatste hoofdstuk voor haar rekening, Piet de andere drie.

Leest als een roman

Het is een half mirakel at het werk nog steeds in Tongerlo hangt. Na de Franse Revolutie onderging het talrijke verhuizingen, pogingen tot verkoop, een zware brand, primitieve restauraties, transporten in een open vrachtwagen door weer en wind en schade door diefstal“, vult Piet aan. “In de andere hoofdstukken focussen we ons niet alleen op de schilder die het werk maakte, maar ook op de vele kunstenaars die zich er door lieten inspireren zoals Andy Warhol. In het laatste hoofdstuk bespreken we wat er precies op het doek staat. Het is een fascinerend, mooi en veelzijdig verhaal dat leest als een roman en zeker een breed publiek kan aanspreken”.

Voor Piet en Greet is de boekvoorstelling in de abdij van Tongerlo het sluitstuk van een boeiende periode waarin ze intensief samenwerkten. “Mocht zich nog zo’n gelegenheid voordoen, dan zeggen we zeker niet nee”, klinkt het

Wie Het Laatste Avondmaal met eigen ogen wil bekijken, kan dat in april en oktober op zondag en van 1 mei tot 30 september dagelijks van 14 uur tot 17 uur in het Da Vinci museum in de Abdijstraat in Tongerlo. (VVRK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier