Kortrijks cultureel boegbeeld Luk Vercruysse overleden

Redactie KW

Met Luk Vercruysse, die op zondag 7 januari op 80-jarige leeftijd in AZ Groeninge overleden is, verliest Kortrijk een man die zich op cultureel vlak bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. Hij was onder meer medestichter van de André Demedtsprijs en stichter van Vlaamse Klub Leieland. Hij woonde in de Gentsesteenweg.

Luk Vercruysse groeide in Kortrijk op de wijk Overleie op. Als jongere was hij actief bij Chiro en Vakantiekampen. Nadien was hij ondervoorzitter van KAJ. Hij volgde textielonderwijs maar moest zijn studies stopzetten om in de ouderlijke kartonkapperij in de Gentsesteenweg te werken en die nadien te leiden. Hij volgde wel nog avond- en zondagcursussen. Begin jaren zestig was hij in Kortrijk secretaris en nadien voorzitter van het Jong Davidsfonds, waarmee hij letterkundige voorstellingen en tentoonstellingen organiseerde.

Hij werd ook verbondssecretaris van het Christen Kunstenaarsverbond en secretaris van de Marnixring Kortrijk. Met de Marnixring riep hij de André Demedtsprijs in het leven en zelf stichtte hij ook de Vlaamse Klub Leieland. Daarmee organiseerde hij in de stadsschouwburg tal van optredens en bracht grote namen naar Kortrijk, van Gilbert Bécaud en Toon Hermans (meerdere keren) tot James Last, de Wiener Sängerknaben of André Rieu. Toen de kartonkapperij eind de jaren zeventig werd stopgezet, werd Luk de eerste vrijgestelde van Davidsfonds West-Vlaanderen. Hij was o.a. ook nog ondervoorzitter van Davidsfonds Kortrijk, lid van het Kortrijkse Guldensporencomité en van het Komitee Voor Frans-Vlaanderen. In 1974 ontving hij een gulden eremedaille van het Ministerie van Cultuur.

In zijn vrije tijd begon Luk Vercruysse daguitstappen naar Frans-Vlaanderen te organiseren. Op vraag van de deelnemers werden meerdaagse reizen georganiseerd, tot Vlaamse Klub Leieland een erkend reisbureau werd voor cultuurreizen die hij zelf helemaal in elkaar stak. Zijn hobby werd zijn beroep. Hij gaf een eigen tijdschrift uit (Cultuur en Horizonten) en werd bekend om de reizen naar Zuid-Afrika. Op latere leeftijd ging hij weer over op dagreizen, nog tot een drietal jaar geleden.

Luk Vercruysse was sinds 1966 getrouwd met Marijke Neuville. Ze hebben drie kinderen: Veerle (Kortrijk), Goedele (met Geert Soete, Kortrijk) en Wouter (met Roberta Martini, Rome). Er zijn ook acht kleinkinderen.

De uitvaartdienst heeft plaats op vrijdag 12 januari om 10.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk.

(NOM)