Kortemarkenaar maakt toneeldebuut voor Jong Wilt: “Oma schreef me per ongeluk in”

Jaydan De Smet is de enige in zijn familie die toneel leuk vindt. © foto TR
Redactie KW

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 april maakt Jaydan De Smet (12) zijn debuut bij Jong Wilt, de jongerenafdeling van het Koekelaarse toneelgezelschap Wilt van Gheeste. De tiener krijgt meteen een van de hoofdrollen. “Het is veel tekst, maar ik krijg het wel geleerd”, stelt hij gerust.

Jaydan De Smet uit de Koekelarestraat is met Jong Wilt niet aan zijn proefstuk toe. De jongen speelt al drie jaar toneel. “Ik speelde al twee keer voor de Koekelaarse burgemeester”, zegt hij trots. “Sommigen vertellen me dat ik echt talent heb, maar dat heb ik zeker niet geërfd. Ik ben de enige in de familie die toneel echt leuk vindt.” Toch was Jaydans keuze voor toneel niet bewust. “Mijn grote passie is muziek, daarom wilde ik graag gitaar leren spelen. Maar mijn oma schreef me per ongeluk in voor toneellessen in plaats van gitaarlessen. Die vonden namelijk plaats in hetzelfde gebouw.”

De tiener vond het zo leuk dat hij besloot zich het jaar erop opnieuw in te schrijven. Nu bereidt Jaydan zich voor op zijn debuut bij Jong Wilt, waar hij samen met elf andere tieners de klassieker ‘Dwazen’ van de Amerikaanse toneelschrijver Neil Simon zal opvoeren.

Kleine graaf

“Ik ben de jongste van het gezelschap“, zegt Jaydan. “De anderen zijn allemaal zo groot, maar het is wel leuk samenspelen. Al is het soms wel wat onwennig om de kleinste te zijn.” Jaydan mag dan wel klein zijn, toch vertolkt hij een grote rol. “Ik speel een van de hoofdrollen in het stuk. Mijn personage is graaf Yousekevich. De slechterik die de vloek uitgesproken heeft. De meeste denken bij een graaf spontaan aan een grote man, maar groot ben ik zeker niet”, zegt hij lachend.

Bij een hoofdrol hoort een hele hoop tekst, maar dat schrikt de tiener niet af. “Het toneelstuk duurt een uur. Hiervan sta ik zo’n veertig minuten op de planken. Mijn scriptboek is dus goed gevuld, maar ik krijg het wel geleerd.” Om alles tot in de puntjes voor te bereiden komt de groep elke week drie keer samen om te repeteren. Voor Jaydan is dat geen evidentie. “Ik kan enkel op woensdag komen”, zegt de jongeling die deel uitmaakt van een nieuw samengesteld gezin. “Op maandag kan ik er niet bij zijn, omdat ik na school te moeilijk in Koekelare geraak met de bus. En de vrijdag ga ik na school naar mijn vader. Hij woont in Loppem. Daar verblijf ik in het weekend. Ook dan kan ik niet op de repetitie aanwezig zijn. Dat vind ik soms wel jammer.”

Musicals

Voorlopig zal Jaydan blijven toneelspelen, maar in de toekomst wil hij zich liever toeleggen op musicals. “Ik zing graag en luister dagelijks naar muziek. Daarom heb ik een Spotify-abonnement gekocht. Nu kan ik altijd en overal muziek luisteren. Veel liedjes hebben ook een mooie betekenis. Toen mijn opa overleed, luisterde ik vaak naar Marco Borsato. Dat hielp me om terug te kunnen lachen. Het liefst zou ik mijn passie voor muziek en toneel kunnen combineren, maar eerst werk ik toe naar mijn rol in ‘Dwazen’.”

(TR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier