Korneel uit Roeselare presenteert vanavond eerste compositie in New York

Korneel op Times Square. (GF)
Peter Soete

De 23-jarige Korneel Decae is woensdagavond eregast in de wereldberoemde Carnegie Hall in New York. Daar vond de wereldpremière plaats van zijn allereerste muziekcompositie, opgevoerd door marimbaspeler Lin Chin Cheng.

Korneel Decae kreeg muziek mee van in de wieg. Ma Marian Deboutte geeft les in de muziekacademie STAP en pa Dirk Decae geeft les muzikale opvoeding in de VMS en de Broederschool en is ook organist in de H. Hartkerk en de Sint-Michielskerk. “Nochtans hebben we hem helemaal niet gepusht in de muziekwereld”, begint pa Dirk. “Net zoals onze dochter Lieselot die ook muziekschool heeft gevolgd, maar die in de wereld van de literatuur haar ding heeft gevonden. Maar Korneel was van jongs af al begeesterd door muziek. Zodra hij kon, volgde hij muziekschool waar hij les kreeg van zijn ma en in de VMS kreeg hij les van mij. En neen, hij heeft daar geen trauma aan over gehouden.” (lacht)

Net na Chopin

“Korneel studeerde eerst piano en een jaar later kwam daar klassiek slagwerk bij. In de VMS maakte Korneel ook altijd deel uit van de podiummuzikanten tijdens de jaarlijkse FORZA-show. Na zijn middelbare studies trok hij naar het Lemmensinstituut in Leuven, waar hij een masteropleiding klassiek slagwerk begon. Dat is nu afgerond en dit jaar beëindigt hij ook een bachelor jazzpiano en zijn lerarenopleiding.”

“Ik denk dat het de combinatie van beide is waarom zijn Leuvense marimbaleerkracht Lin Chin Cheng aan Korneel gevraagd heeft om een compositie te schrijven. De fusie van jazz en klassiek zorgt voor een heel aparte compositie en Lin Chin Cheng heeft die compositie dus voor het eerst gespeeld tijdens een concert in de New-Yorkse Carnegie Hall. Het doet toch wel iets als je in het programmaboekje de naam van je zoon ziet staan, net voor de componist Debussy en net na Chopin.”

Op het podium

“Korneel is vorige zondag al naar New York gereisd met zijn vriend Bram Bekaert. Ze hebben de stad verkend en woensdagavond natuurlijk het concert van Lin Chin Cheng bijgewoond. Korneel werd ook op het podium gevraagd. En donderdag stond er een ontvangst op de Belgische ambassade gepland.”

“Natuurlijk zijn we enorm trots op Korneel. Op zo’n jonge leeftijd een compositie maken en dan dat werk opgevoerd zien in New York! Dat zijn er toch niet veel gegeven. Of Korneel voltijds componist of muzikant zal zijn na zijn studies? Goh, ik denk dat niet. Het is niet eenvoudig. Daarom dat Korneel ook een lerarenopleiding volgt. Als leerkracht muzikale opvoeding kun je dat wel combineren met een deeltijdse job in de muziekwereld.”

(PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier