Koor Opportus Nieuwpoort en leerlingen Dominiek Savio brengen samen benefietconcert

De koorleden van Opportus repeteren momenteel de liederen die ze voor het benefietconcert 'Zon in je hart', samen met leerlingen van het Dominiek Savio Instituut uit Gits, zullen brengen. Dirigent Els Debevere, op de foto aan de piano, leidt alles in goede banen. (Foto IV) © IV
Redactie KW

Onder het motto ‘Samen kansen bouwen’ brengen het Nieuwpoortse gelegenheidskoor Opportus onder leiding van Els Debevere en de leerlingen van het secundair onderwijs van Dominiek Savio in Gits het benefietconcert ‘Zon in je hart’. Op zondagnamiddag 18 november om 15 uur is iedereen welkom in centrum Ysara.

Elke maandagavond van 19 tot 21 uur vindt men de dames, heren en dirigent Els Debevere in ‘t Kasteeltje voor de wekelijkse koorrepetitie. Samen vormen ze sinds ruim twee jaar het gelegenheidskoor Opportus. “Het Opportus-verhaal begon een kleine drie jaar geleden toen de dienst cultuur van de stad Nieuwpoort mij vroeg om een soort pop-upkoortje naar aanleiding van de Week van de Amateurkunsten samen te stellen. Onder het thema ‘Bruggen bouwen’ verzorgden wij met een tiental zangers een optreden, waar niet alleen zang, maar ook ballet, een beiaardrecital en de muziek van de Koninklijke Katholieke Fanfare aan bod kwamen”, vertelt dirigent en stadsbeiaardier Els Debevere. “Intussen telt ons koor veertig enthousiaste zangers, mannen en vrouwen tussen 40 en 80 jaar. We pakken elk jaar met één groot concert uit. Daarnaast verzorgen we af en toe op kerkelijke feestdagen de eucharistievieringen, we luisteren de zeewijding op en af en toe komt daar ook nog eens een extra optreden bij, zoals nu het benefietconcert.”

“De opbrengst gaat naar een echt bouwproject, maar tegelijk bouwen we aan kansen voor mensen”

De titel van het concert luidt dus ‘Zon in je hart’. Het is een samenwerking van het koor Opportus en de leerlingen van het secundair onderwijs van het Dominiek Savio Instituut in Gits, dat kinderen, jongeren en volwassenen met een mentale en/of fysieke beperking ondersteunt. Het motto is ‘Samen kansen bouwen’.

Repertoire

“Momenteel is Dominiek Savio volop bezig met de bouw van nieuwe klaslokalen. De opbrengst van het concert gaat heel specifiek naar de inrichting van de muziekklas en de aankoop van een digitale piano”, weet Els. “Het gaat om dus om een echt bouwproject, maar tegelijk bouwen we ook aan kansen voor deze mensen, die deze ook verdienen, want niettegenstaande hun beperking hebben zij veel meer in hun mars dan we denken. Neem nu de affiche van het concert, die bijzonder kleurrijk en fris oogt. Die hebben die gasten zelf ontworpen. Het is belangrijk dat ook zij in onze maatschappij kansen krijgen, en daartoe willen wij ons steentje bijdragen.”

Het koor Opportus zal een brede waaier van liederen brengen. “We zingen eenstemmige liederen die we graag zingen, zoals liefdesliederen, enkele Abba-nummers, er is ook een Nieuw-Zeelands lied, een stukje uit de film La Vita è Bella. In Dominiek Savio is men druk aan het repeteren aan een eigen programma met leuke, vrolijke liedjes. We verzorgen enerzijds elk ons eigen programma, maar er is ook een samenzang met liedjes zoals Kom van dat dak af, Pour un flirt,… Ik kijk uit naar de vertolking van Edelweiss door een meisje van Savio. Als bisnummer brengen we het themalied Laat de zon in je hart van Willy Sommers. Een meezinger dus. De repetities verlopen elk apart. De muziekleerkracht Rilda Venken van Savio is de dirigent van het Savio-koor en haar collega Hanne De Praeter begeleidt aan de piano. Opportus wordt begeleid door onze vaste pianist Jean-Pierre Hautekiet. Ikzelf neemt de algemene leiding van de samenzang voor mijn rekening. Dit alles vergt een goede organisatie, en bij wijze van kennismaking trokken wij al een keer op een woensdagvoormiddag met onze mensen naar Dominiek Savio. Maar het is voor het goede doel en wij kijken er allemaal naar uit”, aldus Els Debevere.

Praktisch

Het concert vindt plaats in Centrum Ysara om 15 uur aan de Havengeul 14. Een toegangskaartje kost 10 euro, wie jonger dan 12 jaar is, betaalt 5 euro. Kaarten zijn te koop bij de koorleden, of door overschrijving van het juiste bedrag, met vermelding van naam + benefietconcert op BE74 7795 9771 1307.

(MVI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier