Koor Bosmolens in Izegem pakt uit met twee concerten

Het Heilige Familie koor brengt een dubbelconcert naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de dirigent. (foto Frank) © (foto Frank)
Redactie KW

Men zegt wel eens dat muziek alle wonden heelt, en ook de leden van het Heilige Familie koor van de Bosmolens geloven sterk in de kracht van muziek. Met hun concert ‘Van Passie naar Hoop’, willen ze op 24 en 31 maart iedereen met een hoopvol optreden van die boodschap overtuigen.

Het Heilige Familie koor telt 50 leden die één ding gemeen hebben: de liefde voor muziek. Dat is dan ook meteen de enige vereiste die het koor haar leden oplegt.

“Bij ons is iedereen die graag zingt welkom. Je hoeft zelfs geen noten te kunnen lezen. De passie voor het zingen en onze vriendschap zijn het allerbelangrijkste. Ons koor mag dan misschien wel de Heilige Familie heten, maar we zijn ook echt een grote familie”, vertelt Heidi Rommel enthousiast.

Andere uitdaging

Het parochiaal zangkoor onstond in 1977 zoals zovele andere verenigingen vanuit de katholieke kerk. In de eerste plaats verzorgde het koor dus misvieringen, maar door omstandigheden moesten de koorleden op zoek naar een andere uitdaging. “De tijden zijn heel hard veranderd en ook het kerkelijke leven heeft in onze maatschappij een serieuze knauw gekregen, waardoor het aantal misvieringen in Izegem sterk gedaald is. Daarom moesten we als koor op zoek naar een nieuwe uitdaging om onze passie voor het zingen te kunnen blijven delen met anderen”, gaat Heidi verder.

Het koor besloot enkele jaren geleden een nieuw hoofdstuk aan te vatten en organiseerde de voorbije jaren al een lenteconcert en een kerstconcert. Dit jaar breien ze dan ook met veel passie en plezier een vervolg aan hun succesverhaal met het concert ‘Van Passie naar Hoop’.

Twee koren

Naar goede gewoonte werkt het koor ook dit keer samen met andere verenigingen met dezelfde passie. “We proberen altijd om zoveel mogelijk samen te werken met andere muzikale verenigingen. Zo sloegen we al eerder de handen in elkaar met het jeugdkoor van de Bosmolens, Het Sint-Gregoriuskoor, de Stadsfanfaren van Izegem en de kinderen van Art’Iz. Zo’n samenwerking geeft altijd iets extra aan het concert en zorgt natuurlijk ook voor heel wat variatie, wat het publiek wel weet te smaken”, aldus Heidi.

Dit keer werkt het Heilige Familie koor samen met het Gullegemse Sursum Cordae-koor, en dat blijkt geen toeval te zijn. “Onze dirigent, Antoon De Spiegeleer werd onlangs 70 jaar en het was een van zijn wensen om een concert te organiseren met de twee koren die hij onder zijn hoede heeft. Zijn wens zal uiteindelijk zelfs twee keer in vervulling gaan aangezien we twee keer optreden: een keer in de kerk van de Bosmolens en een keer in de kerk van Gullegem. Zo staan we elk een keer voor eigen publiek”, legt Heidi uit.

Hoopvolle boodschap

De rode draad doorheen het concert zal, zoals de titel doet vermoeden, een boodschap van hoop zijn. “We leven tegenwoordig in een erg harde wereld, maar af en toe duiken er kleine lichtpuntjes op. Denk bijvoorbeeld maar aan onze jongeren die hun bezorgdheid over ons klimaat uiten. Wij willen met onze muziek net die kleine momenten in de verf zetten en de mensen aansporen om zich daaraan op te trekken. Daarom beginnen we ons concert ook met een moment van bezinning zodat de mensen even tot rust kunnen komen en de snelheid van het leven even vergeten. Daarna is het de bedoeling om de sfeer met verschillende soorten muziek op te bouwen om zo de positieve kant van het leven te benadrukken en de mensen met een hoopvol gevoel naar buiten laten gaan”, zegt Heidi.

Voor een prijs van 12 euro voor volwassenen en gratis toegang voor kinderen onder de 12 jaar, wordt u getrakteerd op een mix van klassieke en hedendaagse muziek onder begeleiding van het Drongense strijkorkest Cordae Lysis, organist Ilse Betrand en mezzosopraan Annelyn Gevaert. Het concert wordt uiteindelijk afgesloten met een hapje en een drankje in de parochiezaal van de Bosmolens en Gullegem. Tickets zijn verkrijgbaar bij alle koorleden van Het Heilige Familie koor en het Gullegemse Sursum Corda. (CT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier