Koksijdse acteurs in 3D-expo FC De Kampioenen Aan Zee in Kursaal Oostende

Redactie KW

Van 3 juli t.em. 1 september loopt de 3D-expo FC ‘De Kampioenen aan zee’ in Kursaal Oostende. Om deze expo te promoten, staken de organisatoren deze week een tv-spot in elkaar. Gemeentelijke Basisschool van Koksijde leverde de acteurs.

Organisator Patrick Mortier lokte al eerder massaal veel bezoekers naar Oostende met 3D World Magic & Fun en Yale 3D World. Nu is er ‘FC De Kampioenen aan zee’. “We werkten al jaren uitstekend samen met enkele acteurs waaronder Boma, Carmen en Markske“, legt Patrick uit. “Als vroegere organisator van Stripfestival Koksijde ben ik steeds in contact gebleven met tekenaar Hec Leemans. Na enkele vergaderingen met de VRT was alles beklonken.”

Merchandise, films, strips en 3D-animaties

“Sinds september 2018 werken we elke dag aan deze tentoonstelling”, gaat Patrick verder. “Het wordt een expo met veel fun, doe-activiteiten, moderne 3D-animaties, merchandising, beeldmateriaal rond zaken die de mensen nog niet weten over De Kampioenen. Alles komt aan bod: de TV-reeks, de films, de strips… We zijn een aantal keren op de set geweest van de 4de film. Eind mei spendeerden we een dag samen met de acteurs. Dat leidde tot een heleboel foto’s en promofilmpjes.”

Het volledige concept van de expo is het resultaat van een brainstorming tussen Hec Leemans en het team van Patrick Mortier: “We hebben alles uitgewerkt en voorgesteld aan Hec Leemans. Na het akkoord van de VRT begon Hec met het hertekenen van alles.”

Met Boma naar de Pussycat

Daarna werden de decors gemaakt. Er werden een 5-tal decors opgesteld in de Gemeentelijke Basisschool van Koksijde. De acteurs uit de reeks poseerden ook in die decors. “Het opzet van ons concept is dat de bezoekers de decors vervolledigen. In de expo worden de bezoekers zelf de ster-kampioenen.”

Er valt heel wat te beleven. Carmen voorspelt je toekomst, Xavier stelt je voor aan de ‘Xaverianen’, je kan met Boma naar de Pussycat… Dankzij augmented reality presenteert chef Mark Vertongen je zijn kookkunsten op een virtueel bord.

Koksijdse acteurs in 3D-expo FC De Kampioenen Aan Zee in Kursaal Oostende

Jong Koksijds acteertalent

Directrice Carine Tegethoff van Gemeentelijke Basisschool in Koksijde: “Op basis van de regisseur en de VRT werden in totaal 15 kinderen geselecteerd, op basis van leeftijd en uiterlijk om een ruime diversiteit binnen het groepje te hebben. Daarbij hielden we er natuurlijk rekening mee of de kinderen dit zelf zagen zitten, en de ouders dienden uiteraard hun toestemming te geven.Voor het ‘Pussycat’-decor werden twee leerkrachten ingeschakeld.”

Koksijdse acteurs in 3D-expo FC De Kampioenen Aan Zee in Kursaal Oostende

Op de dag van de opname werden de decors voorgesteld. De regisseur briefte de kinderen, waarna ze plaats mochten nemen in de decors. De regisseur gaf hen constant tips om te overdrijven. De meeste leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar zijn in de ban van FC De Kampioenen en vonden het geweldig om voor de camera te figureren. De kleinsten reageerden bijzonder spontaan en leefden zich uit in hun rol. Vanaf 20 juni lanceert tv-zender ?én het promospotje.”

Koksijdse acteurs in 3D-expo FC De Kampioenen Aan Zee in Kursaal Oostende

Parallax-effect

Ook voor de Koksijdse fotograaf Walter Carels was het een boeiende ervaring. “De bedoeling was om promofilmpjes te maken op basis van foto’s in combinatie met film”, legt Walter uit. “Eerst worden de decors gefotografeerd zonder de kinderen. Daarna worden de kinderen in dezelfde opstelling in het decor gefotografeerd én gefilmd. Op die manier krijgen we een parallax-effect: een soort laagjeseffect waardoor je een 3D-ervaring krijgt. Het lijkt alsof de acteurs in het decor op de voorgrond treden.”

“Ik kon me technisch uitleven, want ik mocht filmen met de reflexcamera”, gaat Walter verder. “Rutger Denaet filmde en het werd snel duidelijk dat hij als videograaf anders naar decors kijkt dan ik.”

3D-expo FC De Kampioenen aan zee opent op 3 juli en loopt t.e.m. 1 september in Kursaal Oostende. Meer info: www.KampioenenAanZee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier