Kinderen openen hun kunstenfestival Spinrag in Kortrijk

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vrijdagavond openen 14 kinderen tussen 8 en 14 jaar Spinrag met ‘Evenzo’, een een door hen zelf speciaal gemaakte voorstelling, samen met Nevski Prospekt.

‘Evenzo’ is het resultaat van een intens traject waarin 14 jongeren tussen 8 en 14 jaar de uitdaging aangingen om zelf een voorstelling te maken. Nevski Prospekt – zowat het huisgezelschap van Spinrag – nam hen weken op sleeptouw en creëerde met hen een verrassende productie over je eigen weg zoeken. “Het gaat over kinderen die ergens afgezet zijn en niet weten hoe of wat. Ze moeten hulp zoeken”, zegt acteur Maarten (11), die school loopt in Levensboom Marke. “Toneel is mijn passie. Alles wat ik aan toneel kan doen, doe ik ook. Het is een toffe groep om samen te werken.”

Ook Sam (10) is die mening toegedaan. “We zijn daar ruim een paar weken zoet geweest. Het is geen dans- of toneelvoorstelling. We beelden het verhaal uit. Je denkt ‘dat is het, maar dat is het niet'”, verklapt Sam, die school loopt aan Sint-Amandscollege Zuid en dictie volgt.

“Soms durf ik thuis erg dramatisch doen” – Lieke

Yma (11) zit op school in Buurtschool V-Tex. “Ik vind het leuk om iemand anders te zijn. Het is iets anders dan de gewone wereld. Ik schrijf zelf verhalen over en in mijn eigen wereldje. Met anderen spelen is ook leuk. Samen iets doen is tof”, zegt Yma, net als klasvriendinnetje Anna-Noor (11). “Het is leuk om te doen. Ik hou van fantasie. Ik ben niet zo bezig met de echte wereld. Het is toneel in mijn eigen wereld: niet echt met tekst, wel uitbeelden”, zegt Anna-Noor.

Lieke (11) zit op de school Sint-Pieters in Izegem. “Ik volg dictie en speel heel graag toneel. Soms durf ik thuis erg dramatisch doen. Daarom hebben ze mij gekozen”, zegt ze lachend. “Na weken oefenen en repeteren kreeg de voorstelling meer en meer vorm. Het toffe was dat je in het begin niets weet en dat het nu afgewerkt is. Het is leuk om te doen.” Behalve Anna-Noor, Lieke, Yma, Maarten en Sam, treden ook Alizee, Jasmien, Jedi, Nataschia, Pauline, Renée, Arno, Ewout en Jonas op.

De première van vrijdag 9 februari is uitverkocht. De voorstelling is nog te zien in het Arenatheater op zaterdag 10 februari om 14 en 18 uur. Kaarten kosten 8 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier