Kim zorgt voor eerste boekenruilkast in Moen: “Iedereen mag langskomen om te ruilen”

Kim Polfliet met enkele boeken voor haar boekenruilkast. (foto GJZ)
Redactie KW

In Moen kan je sinds kort gratis boeken ruilen in de boekenruilkast van Kim Polfliet. Kim is een echte boekenwurm en wil zo andere lezers een dienst te bewijzen. Het is de eerste private boekenruilkast in Zwevegem.

Door Geert Vanhessche

Kim Polfliet (37) woont pas een jaar in Moen. Samen met haar man Gareth Bennett en hun kinderen Emma (10) en Nathan (9) wonen ze in de Koning Boudewijnstraat 3. Ze heeft twee grote hobby’s: lezen en geocaching. “Bij geocaching ga je op zoek naar schatten en ontmoeten de digitale en ‘echte’ wereld elkaar. Het is een zoektocht op basis van GPS-coördinaten. Met behulp van een gps, meestal op de smartphone, kan je aan de slag gaan met geocaching”, legt Kim kort uit.

Inspiratie in Nederland

Tijdens de vakanties verblijft het gezin graag op een camping over de landsgrenzen heen. “In het buitenland zagen we voor het eerst een boekenruilkast. Daar is dat al jaren ingeburgerd. In Nederland zie je er ook veel aan privéwoningen staan. Ik vond dat wel een leuk initiatief.”

Kim begon ook vaker zulke kasten in onze regio te zien. “In Avelgem, waar we vroeger woonden, weet ik er enkele staan. In het centrum van Zwevegem staat er eentje, die werd enkele jaren terug door de gemeente zelf geplaatst. Anders heb ik geen weet van een privé-initiatief elders in de gemeente.”

Kast met 50 boeken

Kim vond dat er best ook in Moen een dergelijke ruilkast kon komen. “We gingen in februari naar de kringloopwinkel een geschikte kast kopen en ik zette mijn man aan het werk om er een hokje rond te bouwen, zodat ze beschermd was tegen wind en regen. Binnenkort komt er nog een bordje bij, zodat ze beter herkenbaar zal zijn.”

De kast is nu al ruim een maand in gebruik. Er was blijkbaar wel nood aan, want geregeld komen mensen er boeken ruilen. “Iedereen mag gerust een kijkje komen nemen en boeken ruilen. Het is wel de bedoeling dat je er een ander boek in de plaatst legt. Aanbellen of een afspraak maken is helemaal niet nodig.”

Volgens Kim is het aanbod ook heel uitgebreid. “Momenteel zitten er een 50-tal boeken in de kast en dit in verschillende genres. Stripverhalen zitten er nog nog niet in, maar het is de bedoeling ook deze boeken een plaatsje in de kast te geven.”

Thrillers en misdaad

Kim Polfliet is een boekenworm: “Ik lees zeker drie boeken per maand, liefst thrillers en misdaadverhalen. Ik lees liever boeken dan naar televisie te kijken. Ik leef echt mee in die verhalen en kan aan ieder personage een eigen invulling geven, iets wat op televisie niet kan.”

Ook koopt Kim liever boeken dan ze te ontlenen in de bibliotheek. “Als ik ze koop, moet ik mij niet vastpinnen op een datum om ze terug te brengen. Ik weet dat ik op dat vlak nogal vergeetachtig ben.”

De boekenruilkast aan haar woning heeft ook een voordeel voor haar. “Om de twee dagen kijk ik zelf in de kast of alles nog wel in orde is. Dan kijk ik ook of er boeken liggen die ik ook wel graag zou lezen. Ik krijg mijn leesmateriaal dus aan huis bezorgd”, knipoogt ze.

Tot slot vertrouwde ze ons nog een geheimpje toe. In de kast zit ook een lade met een schat die je kan zoeken en een logboek voor geocaching.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier