Katia Van Cauwenberghe uit Oostende schrijft boek over een paranormaal meisje

"Zelf heb ik geen paranormale gaven, of toch niet dat ik weet", lacht Katia Van Cauwenberghe, die een boek schreef geïnspireerd op haar paranormale reisvriendin. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

“Tijdens een reis werd ik op een nacht wakker van een diepe mannenstem. Even vreesde ik dat er iemand met kwade bedoelingen in onze kamer stond, maar die stem bleek van mijn paranormale vriendin te komen”, vertelt Katia Van Cauwenberghe. Tal van gezamelijke zwerftochten later verwerkte de Oostende al hun avonturen in een boek: ‘Wat een heksenleven’.

Van een olifant die hen had moeten vertrappelen maar dat uiteindelijk toch niet deed in Sri Lanka tot een stervende kat die na enkele bewegingen van haar vriendin rechtstaat en wegwandelt: op de vele zwerftochten die Katia Van Cauwenberghe met haar paranormale vriendin Jocelyne ondernam, gebeurde altijd wel iets heel bijzonders. “Fascinerende gebeurtenissen, die bij mij ook heel wat vragen opriepen. En dus ging ik op zoek naar antwoorden, die ik uiteindelijk verwerkte in een boek, aldus Katia, die samen met levensgezel Johan Vanhoutte in de Vuurtorenwijk woont.

Spelen met feit en fictie

‘Wat een heksenleven’ is het vierde boek van de Oostendse, die naast schrijfster ook natuurgids, docente maatschappelijke oriëntatie, reizigster en muzikante is. Het boek vertelt het verhaal van Shakila, een heks die moet leren omgaan met haar paranormale gaven en een zoektocht onderneemt naar haar bijzondere grootvader. Elk hoofdstuk wordt afgesloten door de vraag ‘Wat is daarvan waar?’.

“Ik heb ‘Wat een heksenleven’ als jeugdboek geschreven en vind het leuk om jongeren te laten nadenken over de vraag of iets al dan niet klopt. Kritisch leren nadenken, durven vragen stellen… Het zijn eigenschappen die je vandaag de dag meer dan ooit nodig hebt“, aldus Katia, die benadrukt dat het boek weliswaar op Jocelyne geïnspireerd is, maar niet het verhaal van Jocelyne vertelt.

“Heel veel van wat in het boek staat is weliswaar echt gebeurd, of heeft Jocelyne me verteld, maar daarna heb ik mijn fantasie laten werken. Feit en fictie lopen door elkaar, en vormen samen een universeel verhaal. Om diezelfde reden heb ik trouwens ook niet voor namen als Jan en Mieke gekozen, maar voor exotische namen zoals Shakila en Nahasson”, aldus Katia.

Kaartlegster

Handopleggingen, waarzeggerij… Het zijn onderwerpen waar heel wat mensen vraagtekens bij plaatsen. “Ik heb zelf gezien hoe die kat plots opstond nadat Jocelyne er cirkelende bewegingen boven maakte, ik heb zelf gehoord hoe ze midden in de nacht plots met een diepe mannenstem een voor mij onbegrijpelijke taal sprak… Er is veel meer dan waar wij ons bewust van zijn. Jaren geleden ben ik via een vriendin in Duitsland ooit bij een kaartlegster beland. Ik was heel sceptisch, maar die dame heeft daar heel mijn verleden verteld, zonder dat ik ook maar iets zelf heb prijsgegeven. Dingen ook die die vriendin niet wist, dus het was ook geen doorgestoken kaart. Al is het wel zo dat er ook veel charlatans rondlopen. Het is niet omdat iemand verkondigt dat hij of zij paranormale gaven heeft, dat dat ook zo is.”

En is Katia, die als Zeeheks ook voorstellingen geeft, ook paranormaal begaafd? “Toch niet, al heeft er ooit wel iemand tegen mij gezegd dat ik de gave van de handoplegging heb. Maar zelf heb ik daar tot nu toe niets van gemerkt. Maar wie weet, misschien komt dat nog…”, schatert Katia het uit, die nu al uitkijkt naar het najaar. “Voor dit boek heb ik samengewerkt met Uitgeverij Het Punt, die ook op de Boekenbeurs in Antwerpen staat. Dat mijn boek daar nu ook verkocht zal worden, dat is toch een droom die uitkomt”, besluit Katia. (Sandra Rosseel)

‘Wat een heksenleven’ telt 103 pagina’s, en kost 17 euro. Meer info op www.deleeswinkel.be

Wie Katia wil boeken voor een lezing of voorstelling, mailt naar katiavancauwenberghe@yahoo.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier