Karkas, de Kortrijkse walvis-duikboot op het strand van Zeebrugge

Giovanni bouwde op het strand van Zeebrugge een walvis-duikboot voor Waterfront. © Davy Coghe
Redactie KW

Kortrijkzaan Giovani Vanhoenacker, die 17 jaar als scenograaf bij theater Antigone werkte en nu freelance verder gaat, bouwde op het strand van Zeebrugge een reusachtig grote installatie die zowel naar een walvis als een duikboot refereert. De installatie, met de naam Karkas, vormt een onderdeel van het ‘Waterfront’ evenement waarmee het einde van de eerste wereldoorlog wordt herdacht en wordt voorgesteld op vrijdag 29 juni.

Het waait stevig als we Giovani Vanhoenacker aantreffen bij het evenementenplateau op het strand van Zeebrugge. Hij heeft dan ook een stofbril, in dit geval tegen het opstuivende zand, bij zich terwijl hij zijn installatie ‘Karkas’ afwerkt. Vanhoenacker heeft een park ervaringen met technische pronkstukken die bol staan van symboliek en creativiteit.

“Ik werkte 17 jaar als scenograaf bij theater Antigone in Kortrijk, maar werkte tussendoor ook voor andere gezelschappen. Zo geraakte ik ook in contact met de drie artistieke curatoren van het project Waterfront, het project dat het laatste jaar van de herdenkingen van de eerste wereldoorlog 14-18, vormgeeft.”

Het overkoepelende hoofdproject van Waterfront is dat over 21 kilometer kustlijn, van Zeebrugge tot Oostende, bootjes in het water worden gehouden door zesduizend mensen met een zogenaamde ‘boot-schap’ op voor de toekomst. Daarnaast zijn er in vijf kustgemeenten artiesten aan het werk en in rond de zee.

Walvisgeraamte

In Zeebrugge bouwde Giovani Vanhoenacker dus een reusachtig uit metalen staken opgetrokken walvisgeraamte, dat ook wel kan gezien worden als het skelet van een duikboot. “Dat idee voor een duikboot is er zeker niet zomaar gekomen, want in de eerste wereldoorlog werd hier in Zeebrugge zwaar slag geleverd met onderzeeërs”, vertelt Giovani.

“De Britten blokkeerden de vaargeul zodat de Duitse U-boten, onderzeeërs dus, niet langer zouden kunnen uitvaren. Tegelijkertijd kan je er ook de vorm van een walvis in zien en ook dat is niet toevallig, want bij een walvis denken we ook aan ‘aanspoelen’ en hier in Zeebrugge ‘spoelen’ ook veel vluchtelingen aan. Mensen die vluchten voor armoede, oorlog en geweld. In de ‘buik’ van de installatie zal er bovendien een geluidsfragment te horen zijn dat doet denken aan het geluid in een onderzeeër.

Trekkers gezocht

Het publiek wordt ook meegenomen op een theatrale audiotoer langsheen de St. George’s Day-wandeling. Door de koptelefoon zijn theorieën, feiten en fictie over het ‘gestrande wezen’ te horen, recht uit de mond van Zeebruggenaren en andere experten. Voor mij is het echt wel een grote eer om mee te werken aan een project dat de dood van zoveel duizenden mensen in herinnering bracht. Tijdens het werken aan de installatie was ik me daar sterk van bewust en ik durf zeggen dat ik meer dan eens in tranen ben uitgebarsten.” Het hoogtepunt van de voorstelling wordt gevormd door het letterlijk uit het water, over het strand trekken van de 2,5 ton zware sculptuur door 300 mensen. Giovani laat ons weten dat er trouwens nog trekkers gezocht worden. Het opmerkelijke evenement zal onder meer vanuit een helikopter gefilmd worden door de VRT en belooft nu al memorabel te worden. Het evenement is gratis en doorlopend te bezoeken van 19 tot 22 uur. (PDV)

Info: www.gonewest.be/nl/gonewest/waterfront

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier