Karikaturist Hans Vanneste uit Meulebeke pakt uit met een lachkabinet

Hans Vanneste is geboeid door fotografie, cartoons en kunst. Dat weerspiegelt zich in zijn goedgevulde 'interesse-kast'. © Luc
Redactie KW

Nog tot 22 mei kan je in de Vondelbib kijken naar het ‘lachkabinet’ van grafisch illustrator Hans Vanneste, een overzichtsexpo van zijn werk. Dat kadert in het feestprogramma rond 20 jaar Vondelbib. Na Luc Devos, Rino Feys en kompaan is het nu de beurt aan Hans, die zo zijn tekentalent aan het grote publiek mag voorstellen.

Hans Vanneste (49) werd geboren in Tielt en maakte daar ook zijn middelbare studies af aan het Regina Pacis Instituut. Daarna trok hij resoluut naar Gent om er voor vier jaar aan het Sint-Lucasinstituut functionele grafiek te volgen.

“Het tekenen heb ik als het ware met de paplepel meegekregen”, begint Hans. “Mijn pa was bibliothecaris en daardoor kon ik steeds in talrijke kunstboeken duiken en ontdekte de kracht van tekeningen en schilderijen. Verder hebben mijn ouders me steeds gestimuleerd om de kunstacademie in Tielt te volgen, iets wat ik tien jaar lang vol overgave gedaan heb.”

Beginnen met de neus

Tekenen was duidelijk zijn ding. “Zelfs tijdens mijn legerdienst in Sijsele werkte ik in het tekenbureau van de kazerne. Na mijn legerdienst heb ik eerst gewerkt bij enkele ontwerpbureaus, maar uiteindelijk heb ik bewust gekozen voor een groot bedrijf. Zo ben ik in 1995 als grafisch ontwerper bij Roularta in Roeselare terechtgekomen”, vertelt Hans over zijn carrière.

Ik ben echt in de ban van gezichten. Hun structuur boeit me enorm – Hans Vanneste

Hij is vooral in de ban van gezichten. “De fysionomie boeit me enorm. Portretkunst is iets dat me ligt, want sinds een tiental jaar mag ik nu ook het zomerse hoofdinterview in De Zondag illustreren met een karikatuur. Je probeert daarbij steeds een realistisch gezicht te maken met enkele uitvergrotingen erbij. Ik start, vreemd genoeg, steeds met het tekenen van de neus en zo ga ik bijna op een architecturale manier een gezicht opbouwen. Ik hou van fijn, gedetailleerd werken en gebruik dan ook heel graag de arceermethode, waarbij je een grondlaag in pastel aanbrengt met daarop in kleurpotlood de fijne lijnen. Zo bekom je een optische mengeling van kleuren. Op technisch vlak zou je de vergelijking kunnen maken met de graveerkunst. Mijn allereerste tentoonstelling was in ‘t Kloefke in Tielt, waar ik diverse muziekgenres in beeld bracht.”

50 bekende Meulebekenaren

Hans is getrouwd met Iris De Clercq en kwam in 1997 in Meulebeke wonen. Het echtpaar heeft twee kinderen: Jasper (20) en Janne (14). “In Meulebeke ondervonden we snel de gezellige dorpsmentaliteit van de bewoners”, vindt Hans. “Dat leidde tot een eerste project dat in september 2003 in het gemeentehuis te bewonderen was. Ik had op een karikaturale manier een portretgalerij getekend van 50 bekende Meulebekenaren. Vijf jaar later werd op vraag van De Roede van Tielt de tentoonstelling Schoon Volk geopend met 75 karikaturen van Tieltenaars.”

Aangezien Hans ook bezeten is door fotografie startte hij met opnames van al het erfgoed in Meulebeke. “Het resultaat was een boekje met tekeningen, dat in 2007 verscheen als Het Andere Meulebeke.”

Lachende gezichten

Speciaal voor zijn nieuwe tentoonstelling in de bib, maakte Hans ook een reeks van 20 karikaturen van lachende mensen. “Die zijn tot stand gekomen tijdens een bezoek aan Parijs”, verduidelijkt Hans. Hij vertelt verder nog over zijn grote Franse tekenaar-voorbeelden, zijn passie voor cartoons en zijn deelname aan de Cartoonale in Knokke-Heist. Hans geeft op zaterdag 25 mei van 10 tot 12 uur ook nog een workshop ‘karikaturale collages’ in de bib, voor kinderen van het derde tot het zesde leerjaar.

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier