Kamagurka tekent in Kortrijk Xpo persoonlijke covers van nieuwste boek

Kamagurka en trotse eigenaar Hugo Van Dessel met het boek Getekend voorzien van een persoonlijke cover. © JA
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

De Kortrijkse drukkerij en uitgeverij Drukta heeft een opmerkelijke gast mee naar de Bedrijven Contactdagen in Kortrijk Xpo. Tekenaar Kamagurka signeert er voor de gelegenheid 250 unieke covers van zijn nieuwste boek Getekend.

Eind september signeerde cartoonist Kamagurka nog de gloednieuwe en hoogtechnologische drukpers van drukkerij Drukta. “We wilden van onze drukpers een uniek stuk maken. Naar het voorbeeld van kunstenaar Keith Haring die in 1987 een container signeerde, mocht Kamagurka onze drukpers onder handen nemen. Hij vond het meteen een fantastisch idee”, vertelt Renaat Desiere van Drukta. Die samenwerking bracht nog meer ideeën op. “Kamagurka moet zijn kijk op de realiteit kwijt kunnen, hij tekent per maand twee schetsboeken vol. Voor het boek Getekend verzamelde hij 120 onuitgegeven cartoons. Er zijn slechts 250 genummerde exemplaren van te koop en dat enkel vandaag en morgen.”

Blanco cover

Maar de cover van Getekend blijft leeg, tenminste zolang het boek geen eigenaar heeft. Bij wijze van handtekening maakt Kamagurka voor de koper een unieke tekening op de cover. De interesse bij aanvang van het tweedaagse netwerkevent is groot. Kamagurka laat zich vooral inspireren door de toekomstige eigenaars. “Ik vind het leuk om de mensen die ik voor me heb op de cover te zetten, zo wordt elk boek gepersonaliseerd“, vertelt Kama. “Het moet gezegd, er is een tamelijk goede portrettist aan mij verloren gegaan. Mannen, die over het algemeen een wat ruwer uiterlijk hebben, zijn wel gemakkelijker te tekenen dan vrouwen.” Kamagurka maakt een foto van zijn object en gaat daarmee aan de slag. In een mum van tijd prijkt op de cover van het boek een uniek gezicht. “Ik hou ervan om naar de mensen te kijken, maar wie andere wensen heeft, mag die zeker komen voorstellen.”

Kamagurka aan het werk op de stand van Drukta.
Kamagurka aan het werk op de stand van Drukta.© JA

Een van de gegadigden is Hugo Van Dessel van IT-bedrijf Cegeka uit Hasselt. “Ik wist helemaal niet dat Kamagurka hier zou zijn. Het toeval wil dat hij 23 jaar geleden, toen ik nog een hele andere kant uitwilde met mijn carrière, mijn eerste boek van hem signeerde op de Boekenbeurs. Ondertussen ben ik in de IT-sector terechtgekomen en komen we elkaar hier opnieuw tegen. Ik volg zijn werk. Toen ik hem hier zag zitten, wou ik dus absoluut dit boek.”

Eigen uitgeverij

Het was al vier jaar geleden dat Kamagurka nog een boek met cartoons uitbracht. “Er zijn zoveel andere dingen waar ik het druk mee heb. Herr Seele en ik hebben ook een eigen uitgeverij, Hoek Af, waarmee we de Cowboy Henk-verhalen uitbrengen. In Getekend vind je mijn recentste werk van de laatste maanden, gelijkaardig aan de vierkante cartoons die ik voor Humo maak.”

Drukkerij en uitgeverij Drukta is voornamelijk actief in de commerciële sector. “Het is tof om met iemand als Kamagurka samen te werken. Er zitten nog wel andere projecten in de pijplijn“, verklapt de zaakvoerder. Deze zomer stelt Kamagurka tentoon in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch in Nederland. “We denken eraan om samen aan de cataloog van die tentoonstelling te werken.”

Bedrijven Contactdagen in Kortrijk Xpo: woensdag 6 en donderdag 7 december van 14 tot 21 uur. www.bedrijvencontactdagen.be