Jonge Meense band Aping Friends bijt Grensrock-spits af

© Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Grote kleppers sieren de affiche van de 30ste editie van Grensrock, een gratis festival. Maar ook lokaal talent mag het podium bestijgen. Een van die talentvolle bands zijn de Aping Friends, een powerband met drie jonge muzikanten uit Menen.

“We beseffen het precies nog niet helemaal, maar op vrijdag 29 juni is het zover, we openen Grensrock 2018”, zegt de-22 jarige drummer Tijs Dehaeze. Zijn twee andere ‘partners in crime’ zijn Simon Vanneste (22), bas en Stijn Cottenie (22), gitaar en zang.

Dit prettiggestoord trio uit Menen brengt Garagerock met een serieuze hoek af. “In 2015 kwamen we al eens samen om wat te jammen en blijkbaar klikte het heel goed tussen ons. We besloten dan om samen een band op te richten”, vertelt Stijn. Een eigen sound creëren liep precies meer gesmeerd dan het vinden van een geschikte groepsnaam. “Na vele dagen en nachten van brainstormen kwamen we op de ludieke naam Aping Friends. Wat zoveel betekent als het na-apen van uw vrienden. Het is ook een nummer van een van onze muzikale helden en invloeden; de in 1999 opgerichte band Millionaire”, aldus Simon. Millionaire brengt de betere rock, stoner en alternatieve rock en onze drie vrienden positioneren zich daar tussenin.

Pixies

“Het is heel moeilijk om onze sound te omschrijven. Zeg maar een soort ‘Nirvana meets Pixies’ maar wij zien het eerder als garagerock. Uit Menen dan”, lacht Stijn. Garagerock lijkt perfect als sleutelwoord omdat het trio gezegend is met een eigen repetitielokaal in een, wat dacht u, garage. “We hebben inderdaad het geluk dat we kunnen repeteren hier in de garage van mijn ouders. We hebben geen last van de buren, de straat loopt hier dood en alleen het geluid van de voorbijrijdende treinen hoor je hier. Dan draaien we de volumeknop nog een stukje hoger”, lacht Tijs.

Aping Friends word door de wakkere liefhebbers van het genre al een tijdje gevolgd. Ze deden al mee aan heel wat rockrally’s en krijgen telkens veel positieve reacties. “Onnodig te zeggen dat Grensrock tot nu toe ons hoogtepunt zal zijn. Ik heb als vrijwilliger jaren gewerkt ‘naast’ het podium en vandaag staan we er gewoon op”, weet Tijs. “Het is een grote eer voor ons om daar te staan. Het is héél positief dat de organisatie goed begaan is om lokale bands deze mooie kansen te bezorgen”, vervolgt Stijn.

“Zaterdag sta ik gewoon weer naast het podium om een handje te helpen” – Tijs Dehaeze, Aping Friends

De toekomst zien ze in elk geval alsook positief in. “We hebben dit jaar onze eerste EP opgenomen en later willen we zeker eens een full album op onze naam zetten. We hebben vandaag een tiental songs op ons repertoire staan maar we werken continu verder om nog een grotere playlist te hebben”, zegt Simon. Het trio speelt uitsluitend eigen werk dus naast het spelen moet er ook nog gecomponeerd worden. “Simon komt geregeld in grote lijnen af met een nieuw nummer en wij vullen dit dan allemaal aan tot we allen tevreden zijn”, aldus Stijn.

Aping Friends staat nu al te popelen om vrijdag een knap staaltje garagerock op de weide los te laten. “We bedanken nogmaals de organisatie om aan ons te denken dat we Grensrock mogen openen. We zijn al jaren fan van het festival en nu mogen we meedoen met de groten. Maar zaterdag sta ik al terug naast het podium om als vrijwilliger een handje toe te steken, zo gaat dat…”, lacht Tijs.

(Nicolas Verhaeghe)