Jong regietalent Jan Dezutter: “Je moet vrij snel durven corrigeren”

Jan Dezutter debuteert als regisseur bij Cie Tabloo. © WO
Redactie KW

Cie Tabloo uit Menen geeft de ruimte aan de jeugd om zich te ontplooien. Niet enkel op het gebied van toneelspelen, ook op het gebied van regisseren. In het nieuwe stuk ‘De rode knop’ mag Jan Dezutter zijn kunnen tonen.

Met de paplepel, zo kreeg Jan Dezutter de toneelmicrobe te pakken. Zijn vader speelde toneel bij Deugd en Vermaak. Voor het instuderen van zijn rollen schakelde hij de nog piepjonge Jan in. Dat was spek voor de bek van de jongeling. Zijn talent om teksten te onthouden hielp hem toen en nog steeds in het toneelspelen en regisseren. “Dat leverde wel gênante toestanden op”, lacht Jan. “Toen ik als klein manneke in de zaal zat te kijken naar mijn vader wisten de mensen rondom mij welke dialogen er gingen volgen.”

De Bollekes

Toen Jan 19 jaar was, verhuisden zijn ouders van de Barakken naar Ledegem. Niet evident voor iemand die heel wat hobby’s en vrienden had in Menen. “Ik was Chiroleider, speelde krachtbal in Menen, was actief in Grensrock en natuurlijk speelde ik er toneel. Uiteindelijk ben ik altijd een Menenaar gebleven.”

De toneelcarrière van Jan Dezutter begon al heel vroeg, maar zijn eerste echte podiumervaring deed hij op bij De Bollekes, een oude garde onder de Meense toneelverenigingen. “Eén keer per jaar traden ze op, onder meer ter gelegenheid van de optredens van de familie Lepoutere. Samen met mijn oudste broer Michael mocht ik daar voor het eerst het podium op.”

“Mijn eerste optreden bij Deugd en Vermaak kwam niet zoveel later. Op elfjarige leeftijd speelde ik een lijk in het stuk ‘Bij tante Wanne’, samen met Michael. Mijn eerste echte stuk was ‘De paradijsvogels’, ik speelde er de rol van de echte Zwarte Piet, mijn broer die van Sinterklaas. Maar opnieuw hadden we geen tekst”. Ondertussen mocht Jan al verschillende keren opdraven als acteur. Onder meer als twintigjarige bij Cie Tabloo die toen het stuk ‘De vinger en de mond’ bracht, een scheppingsverhaal geschreven door Dimitri Leue.

Ervaren acteurs

Vorig jaar ging Jan in op de oproep van Cie Tabloo om een stuk te regisseren. “Ik was onmiddellijk bereid. Na één jaar krijg ik de kans. Patrick Deleu stelde voor om me te begeleiden. Ik vind Patrick een fantastisch acteur en regisseur, wat mij betreft is hij de perfecte leermeester.”

‘De rode knop’ is een psychothriller van Benny Braem. Drie koppels en een alleenstaande man zijn erop uit om het avontuur van hun leven te beleven op een exotisch eiland. Hun vakantie blijkt al snel een mysterieuze uitdaging te bevatten. Geen ‘billenkletser’ dus en meteen een mooie uitdaging voor de nieuwe regisseur. “Dat valt eigenlijk heel goed mee. Het is een eerste ervaring, je bekijkt het natuurlijk van de andere kant”, weet de acteur.

“Ik heb het geluk om heel ervaren acteurs te begeleiden. Ze ondersteunen me ook waar mogelijk. Ondertussen heb ik geleerd dat ik in het begin te weinig tussenkwam. ‘Laat ze er eerst zelf maar uitkomen’, dacht ik. Maar dat is fout. Je moet sneller corrigeren. Dat is de feedback die ik van de spelers ook kreeg.”

Het enthousiasme van Jan laat alvast het beste verhopen, net als de acteurs die vorm geven aan het stuk: Anne Catry, Ilse Hendrycks, Griet Vanhee, Brecht Debackere, Gregory Derudder, Bruno Liagre en Marc Verfaillie.

(Stefaan Lernout)

Info: ‘De rode knop’ speelt in de Studio van cc De steiger op 6, 7, 12 en 14 april telkens om 20 uur, op 8 april om 18 uur en op 15 april om 15 uur. Kaarten kosten 8 euro, 7 euro met reductie en 3 euro voor -12 jaar.