Jo Ballyn uit Oostnieuwkerke staat halve eeuw op de planken

(Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

Jo Ballyn staat al 50 jaar op de planken. Onlangs speelde hij nog mee tijdens een productie van het Roeselaarse Spiegeltheater. “Ik was vroeger eigenlijk een heel bedeesd mannetje.”

De 67-jarige Jo Ballyn is een ervaren toneelspeler. Dat is het minste wat er gezegd kan worden. De Oostnieuwkerkenaar uit de Ondankwegel speelde de voorbije 50 jaar mee in een 60-tal avondproducties. “Tijdens mijn lerarenopleiding in Torhout bloeide ik dankzij toenmalig dictieleraar Guido Cafmeyer open. Ik was eigenlijk een bedeesd mannetje. Dankzij die lessen dictie ben ik open geworden”, legt Jo uit waar zijn liefde voor toneel ontsprong. Hij sloot zich aan bij Jong Davidsfonds, een in die tijd heel bloeiende vereniging in Oostnieuwkerke. “Met de vereniging speelden we een eerste stuk. Op dat moment bestond de Oostnieuwkerkse toneelkring wij Bouwen even niet”, legt Jo uit. Toen ‘Wij Bouwen’ een doorstart maakte sloot Jo zich aan bij de toneelkring die momenteel met een reeks voorstellingen op de planken staat in zaal Zonneheem.

“Ik ben er lange tijd lid van geweest en voelde me ook goed binnen de hechte groep. Onder leiding van regisseur André Degryse brachten we verschillende geslaagde voorstellingen. Na vele jaren vond ik het echter tijd om ook eens de andere aspecten van theater te leren kennen. Ik wou eens iets anders spelen dan de komedies, die natuurlijk ook hun charme hebben.” Ballyn keek even over het muurtje en sloot zich aan bij Studio Idee in Roeselare. Hij volgde in de jaren 80 ook verschillende cursussen en toneelopleiding bij Roos Calmeyn. In 1986 proefde hij voor het eerst van het Spiegeltheater. “Ik speelde ook in de Lakebossen in Ruddervoorde. Daar vertolkte ik een rol in het stuk ‘De Huisbewaarder’ in een regie van Antoon Vanvlemmeren. Dat is misschien wel het mooiste moment uit mijn 50-jarige theatercarrière.”

Spiegeltheater

In 1999 verzeilde Jo opnieuw bij het Spiegeltheater. Daar is hij vandaag de dag nog altijd actief lid. “Ik voel me er echt thuis. Het Spiegeltheater brengt gedurfde stukken met inspirerende, soms veeleisende regisseurs. In al die jaren heb ik al heel veel bijgeleerd en probeer ik die talenten verder te ontwikkelen.” De Oostnieuwkerkenaar blikt tevreden terug op al die jaren op de planken. “Ik werkte als leerkracht. Een leraar moet altijd tussen de lijntjes kleuren. Ik vind het dan ook leuk om op het podium eens iemand anders te zijn, iemand die wel eens raar uit de hoek mag komen.” Ballyn raadt jong en oud aan om ook in de toneelwereld te stappen. “Dankzij het toneel ben ik veel zelfzekerder geworden. Als toneelspeler heb ik aan assertiviteit gewonnen.”

Hij hoopt dan ook om nog lang verder te kunnen gaan als toneelspeler. “Mij opladen voor een stuk lukt nog wonderwel, maar ik merk wel dat het moeilijker en moeilijker wordt om de teksten te memoriseren. Wanneer ik stop als speler zal ik proberen nog een andere taak binnen het Spiegeltheater te vervullen. Toneel is zoveel meer dan de acteurs op het podium. Dankzij de mensen bij het onthaal, in de bar, de decorbouwers en de andere medewerkers is het mogelijk om producties op de planken te brengen.” Jo Ballyn is dit weekend nog te zien tijdens het stuk ‘De Doodskopvlinder’ van het Spiegeltheater. Het stuk wordt gespeeld in de kapel op de Roeselaarse wijk De Ruiter.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier