Jef Van Moeffaert opent nog eens zijn dagbladhandel in kortfilm

Groepsfoto van een groot deel van de cast voor de krantenwinkel. (foto JR)
Redactie KW

De OPEX krijgt zijn eigen kortfilm. Jef Van Moeffaert (63), bekend van Dagbladhandel Jef in de Voorhavenlaan, krijgt de hoofdrol. Meer nog, de film gaat over hem. “Een mooie erkenning voor de stiel”, vertelt Jef, die 32 jaar lang om 5 uur op moest staan om zijn winkel te openen.

In 2017 vormde kleinVerhaal al een team met regisseur Nicolas Daenens tijdens de opnames van Take good care of my baby. De kortfilm ging in première op Filmfestival Oostende en werd een succes. Dat was meteen een reden om een vervolg te breien aan de samenwerking. Samen met Nicolas en co-scenariste An De Gruyter brengt kleinVerhaal de uniciteit en authenticiteit van de Vuurtorenwijk in beeld. “We hadden het idee om in vijf Oostendse wijken een film te draaien. De nieuwe stad was de eerste, de Vuurtorenwijk de tweede en er volgen nog drie wijken”, vertelt Michiel De Baets van kleinVerhaal. “Samen met de mensen uit de wijk proberen we telkens een verhaal te zoeken die op het lijf van de wijk geschreven is. En dat is ons deze keer opnieuw goed gelukt. “Het verhaal speelt zich af in de Dagbladhandel van Jef. Iedereen op de Vuurtorenwijk kent de winkel, toen nog in de Voorhavenlaan. In juli vorig jaar ging Jef na 32 jaar trouwe dienst op pensioen. “Ik begon in 1987 en deed mijn job met hart en ziel”, vertelt Jef. “Als je een winkel hebt, dan ken je heel veel mensen. Het afscheid viel me dan ook zwaar. Toch, als je 32 jaar lang elke dag vroeg moet opstaan, dan ben je ook wel blij dat er eindelijk momenten komen waarop je kan uitslapen (lacht). Dat er nu een film over mij gemaakt wordt, is uiteraard een mooie erkenning voor het vak van dagbladhandelaar.”

Weer achter toonbank

Voor de opnames werd de hele dagbladhandel van Jef nagebouwd. Niet in de Voorhavenlaan, maar op de hoek van de Sint-Antoniusstraat en de Werktuigkundigestraat. “Het is wat vreemd om na bijna een jaar weer achter de toonbank te staan van een krantenwinkel”, lacht Jef. “Maar ik heb het mijn leven lang graag gedaan. Veel kan ik uiteraard niet over de inhoud van de film vertellen, maar laat ons zeggen dat ik ook daar het leven als dagbladhandelaar achter mij laat. Ik kijk er wel naar uit om het resultaat te zien. Ik heb nu ook een kleindochtertje van één jaar en het zal leuk zijn om haar later de film te tonen.”

Oostends regisseur Nicolas Daenens kwam niet toevallig bij Jef terecht. “De laatste maanden voor de sluiting ging ik dikwijls langs bij Jef in de winkel”, vertelt Nicolas Daenens. “Daar zag ik de klanten die er over de vloer kwamen, maar leerde ik ook Jef kennen. Jef was een graag gezien persoon en is dat nog steeds. Dat is te merken aan het aantal mensen die langs komen om te vragen of Jef effectief opnieuw een dagbladhandel opstart en wanneer hij precies open gaat. Telkens weer opnieuw moeten we de mensen teleurstellen. Jef is en blijft een icoon in deze wijk. Er zijn dus genoeg signalen dat we een goede insteek hebben gekozen”, aldus Nicolas.

Ook Eigen Kweek-acteur Sebastien Dewaele krijgt een rol in de film. De kortfilm gaat in première tijdens Filmfestival Oostende in september.

(Jeffrey Roos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier