Jaune: van vuilnisman tot street artist

06/04/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 05/04/18 om 15:36

Hoe een leven lopen kan. Het ene moment ben je vuilnisman, het volgende een gevierd street artist. Als student haalde Brusselaar Jonathan Pauwels vuilnis op in Brussel en het viel hem op hoe voorbijgangers hem en zijn collega's negeerden, ondanks hun opvallende kledij. Die ervaring gebruikt hij sindsdien als graffitikunstenaar Jaune: met zijn vuilnismannetjes veroverde hij Oostende én onze frontpagina.

De vuilnismannetjes van Jaune, de artiestennaam van Jonathan Pauwels (32), behoren tot de meest herkenbare en zeker ook de populairste werken van The Crystal Ship. Sinds de eerste editie van het streetart-festival zijn ze te vinden op gevels, muren, elektriciteitskasten en noem maar op. Ook dit jaar doet de kunstenaar uit Brussel nog een aantal zogeheten 'interventions', een term die verwijst naar het feit dat de figuren dikwijls in dialoog gaan met hun omgeving. Dat brengt het totaal op een vijftigtal scenes waarin zijn personages op een humoristische manier een interactie aangaan met hun omgeving. Of ze doen gewoon lekker niets natuurlijk.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!