Jaune: van vuilnisman tot street artist

Jaune en zijn vuilnismannetjes zijn hot in Oostende en de rest van de wereld. (Foto's Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Hoe een leven lopen kan. Het ene moment ben je vuilnisman, het volgende een gevierd street artist. Als student haalde Brusselaar Jonathan Pauwels vuilnis op in Brussel en het viel hem op hoe voorbijgangers hem en zijn collega’s negeerden, ondanks hun opvallende kledij. Die ervaring gebruikt hij sindsdien als graffitikunstenaar Jaune: met zijn vuilnismannetjes veroverde hij Oostende én onze frontpagina.

De vuilnismannetjes van Jaune, de artiestennaam van Jonathan Pauwels (32), behoren tot de meest herkenbare en zeker ook de populairste werken van The Crystal Ship. Sinds de eerste editie van het streetart-festival zijn ze te vinden op gevels, muren, elektriciteitskasten en noem maar op. Ook dit jaar doet de kunstenaar uit Brussel nog een aantal zogeheten ‘interventions’, een term die verwijst naar het feit dat de figuren dikwijls in dialoog gaan met hun omgeving. Dat brengt het totaal op een vijftigtal scenes waarin zijn personages op een humoristische manier een interactie aangaan met hun omgeving. Of ze doen gewoon lekker niets natuurlijk.

Steil bergop

Volgens curator Bjørn Van Poucke hebben Jaune en The Crystal Ship elkaar in zekere zin groot gemaakt. “De eerste keer dat ik werk zag van Jaune was een jaar of acht geleden, toen ik één van zijn mannetjes een illegaal stuk graffiti zag weg schrobben. Ik was meteen verkocht, maar ben er op dat moment nooit achter gekomen wie de maker was. Pas enkele jaren later kwam ik opnieuw zo’n vuilnismannetje tegen, in een installatie op een tentoonstelling waar ik eerder toevallig langs ging. Toen heb ik meteen contact gezocht met Jaune voor een eerste samenwerking, wat een heel aangename ervaring was.”

Jaune: van vuilnisman tot street artist
© Davy Coghe

“En toen ik drie jaar geleden de kans kreeg om artiesten uit te nodigen voor de eerste editie van The Crystal Ship, heb ik geen seconde getwijfeld. Sindsdien is het met de carrière van Jaune enkel maar steil bergop gegaan en is hij ook internationaal doorgebroken. Maar evengoed heeft The Crystal Ship als festival haar succes te danken aan de populariteit van de vuilnismannetjes, die ondertussen niet meer weg te denken zijn uit de stad. Een geslaagd huwelijk zeg maar. Jaune is eigenlijk een stuk van het meubilair van het festival geworden.”

Hectische boel

Meteen van bij het begin heeft de Oostendenaar de vuilnismannen, en de typische humor die uit de verschillende scènes spreekt, in de armen gesloten. “De eerste editie was voor mij als artiest een hectische boel”, herinnert Jaune zich nog.

“Sinds The Crystal Ship voelt Oostende echt als een tweede thuis”

“Met geplande werken op veertig verschillende plaatsen, en dat op twee weken tijd, was mijn programma dat jaar misschien wel iets te goed gevuld. Zeker als je weet dat ik aan sommige van de grotere muurschilderingen toch makkelijk een volledige dag bezig ben geweest. Maar het werd snel duidelijk dat mijn inspanningen gesmaakt werden. In de periode naar aanloop van de tweede editie begonnen Oostendenaars de organisatie, en mezelf persoonlijk, te contacteren met het verzoek om een ‘intervention’ op hun gevel te doen.”

Jaune: van vuilnisman tot street artist
© Davy Coghe

Wederzijdse liefde

De liefde is blijkbaar ook wederzijds. “Als kind kwam ik tijdens de vakanties vaak naar de zee. Middelkerke, De Panne, Oostende. De zee geeft me een enorm vakantiegevoel, en dat is ook de belangrijkste reden waarvoor ik graag Oostende bezoek. De stad is leuk, met mooie architectuur, maar het blijft een stad, en niet de reden waarom ik er kom. Sinds The Crystal Ship voelt Oostende wel echt als een tweede thuis. Een plek waar ik op een relaxte manier mijn ding kan doen, goed wetende wat zal aanslaan, welk soort humor de mensen appreciëren. Dit is dan ook het eerste festival waar ik al voor de derde keer aan deelneem. Ik kan hier rustig door de straten wandelen en enkele scènes met vuilnismannetjes tegenkomen.”

(Jan Goeminne)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier