James Ensorhuis in Oostende ondergaat grote veranderingen

22/05/18 om 17:29 - Bijgewerkt om 17:28

Met een nieuwe onthaalruimte en een ruime overzichtstentoonstelling ondergaat het James Ensorhuis in Oostende een drastische verandering. De plannen zijn dinsdag voorgesteld in de schaduw het huis. Het nieuwe belevingscentrum moet voor de zomer van 2019 open gaan.

James Ensorhuis in Oostende ondergaat grote veranderingen

Oostende besliste met het strategisch beleid 2015-2020 sterker in te zetten op de internationale bekendheid van de expressionistische kunstenaar James Ensor. Daarom wordt misschien wel het meest bekend en vaakst bezochte huis van de badstad geflankeerd door een nieuwe onthaalruimte en belevingscentrum.

De stad neemt twee verdiepingen in van het aanpalende pand, goed voor 690 vierkante meter extra ruimte. Daarin komt het belevingscentrum dat zal focussen op het leven en werk van Ensor. Er wordt onder meer ingezoomd op zijn interieurs, het publieke leven, zijn maatschappijkritiek en zijn iconische maskers. Een van de hoogtepunten wordt ongetwijfeld een replica van Ensors schildersatelier op schaal 1:2. Die maquette zal een unieke inkijk bieden op het atelier waar "De Intocht van Christus te Brussel" werd gemaakt.

Hoogtepunt van een bezoek blijft uiteraard het Ensorhuis zelf, dat behalve wat renovatie en restauratie geen drastische veranderingen zal ondergaan. Het huis zal vooral veel toegankelijker worden met een circulatieruimte en een lift.

Na de zomer zouden de werken moeten aanvatten om dan open te gaan op 1 juli 2019. De kostprijs bedraagt 3,6 miljoen euro, waarvan de helft komt van Toerisme Vlaanderen.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!