Izegems theaterduo de Noenkels verovert YouTube

(Foto vadu) © (Foto vadu)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Ze zijn al enkele jaren een gekend theaterduo in eigen streek, maar nu veroveren De Noenkels ook het internet. Izegemnaren Giovanni Seynhaeve (42) en Thomas Demeulenaere (44) kruipen in een reeks YouTube-filmpjes opnieuw in de huid van de grappige nonkels Julien en Gilbert en brengen elke week West-Vlaamse ‘vertellingskes’ op maat.

U zag Giovanni en Thomas misschien al eens opduiken tijdens een festival, tuinfeest of ander evenement bij u in de buurt, maar dan in een iets ander jasje. De heren vormen onder de noemer Ampersand met hun straattheateracts al een viertal jaar ludieke

duo’s: van stug securitypersoneel en kakelende poetsvrouwen tot rare heren met hertenkoppen en uiteraard de Noenkels. “Die laatste zijn de broers Gilbert en Julien, die ook eeuwige vrijgezellen zijn”, licht Giovanni toe. “Ze delen samen de liefde voor muziek en ouderwets vermaak. Ze amuseren iedereen met verhalen uit de tijd van toen, maar kunnen met hun discobar ook gouden plaatjes van vroeger op uw feestje komen draaien.”

Het duo deed al geruime tijd zijn eigen ding, tot ze vorig jaar door producer en stadsgenoot Marijn Willaert gecontacteerd werden. “Toen mijn moeder op een feest was waar ze een acte de présence gaven, merkte ze op dat ze toch wel heel erg goed waren”, zegt Marijn. “Ik ben professioneel cameraman, regisseur en monteur en broedde al langer op een eigen productie. Op een dag besliste ik onder de noemer Red Fly Productions een eigen YouTube-kanaal met leuke West-Vlaamse mopjes te beginnen en daarvoor zijn de Noenkels heel erg geschikt. Ik heb hen gecontacteerd en ze waren ervoor te vinden. Na het maken van scenario’s en een decor maakten we opnames en het was meteen prijs: ze deden wat ik voor ogen had.”

“In het sappig West-Vlaams vertellen we grappige verhaaltjes over dagelijkse situaties met een leuke clue”

Het resultaat zien we in de vorm van 25 leuke verhaaltjes. “Daar staan er nu al vijf van online en elke week komt er eentje bij”, vertelt Thomas. “We vertellen in een paar minuten in sappig West-Vlaams telkens een ander grappig verhaaltje. Goede moppen. Niet zomaar van de Druivelaar geplukt, want die zijn soms te kort en te droog. We zochten telkens moppen met een dialoog die voor een leuke wisselwerking tussen Julien en Gilbert zorgen. Het gaat om dagelijkse situaties met een leuke clue. Je zal geen enkele mop horen die je nog niet gehoord hebt, maar het gaat om de manier waarop we het brengen.”

Alcoholvrij bier

De 25 opnames vonden op één dag plaats en dat leidde op zich al tot grappige taferelen. “In een van de video’s drinken we een pintje, maar natuurlijk staat niet alles er in één take op”, lacht Thomas. “Gelukkig dat we alcoholvrij bier dronken, want anders zou ik ladderzat geweest zijn.” Aandachtige kijkers zullen ook enkele details opmerken. “Zo is er in de achtergrond van elke clip een ander attribuut te zien”, vertelt Giovanni. “We vonden dat wel grappig.”

Producer Marijn is alvast tevreden met de eerste reacties. “We hebben toch al 2.000 unieke views en een 70-tal abonnees”, vertelt hij. “Voor mij is dit project een droom die uitkomt: West-Vlaamse volkse humor voor een breed publiek brengen. We willen een glimlach op de mensen hun gezicht toveren in deze wereld vol verzuring. We hebben ondertussen zelfs beslist om deze zomer een vervolg te maken. De cijfers zijn goed en straks nemen we 25 nieuwe verhaaltjes op.”

Al veel respons

Ook Giovanni en Thomas zijn blij. “We hebben al heel wat respons op die eerste verhaaltjes gekregen”, zeggen ze. “In Izegem doet het al goed de ronde dat we nu ook in onlinefilmpjes te zien zijn. Het is voor ons een kans om de Noenkels aan een breder publiek voor te stellen en voor Marijn de ideale opportuniteit om met een eerste eigen productie naar buiten te treden.”

De Noenkels zetten elke maandag een nieuw ‘vertellingske’ online. Wie ze binnenkort eens in levende lijve wil ontmoeten, kan op de Izegemse Batjes terecht. Daar zullen ze als straattheateract te zien zijn en op zaterdag zorgen ze ook voor wat randanimatie tijdens de prijsuitreiking van het vijfde Vlaamse kampioenschap voor straatmuzikanten op het Bad Zwischenahnplein.

Abonneren op het kanaal ‘De Noenkels’ op YouTube is helemaal gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier