"In Oostende begon Hugo Claus' artistiek bestaan"

30/03/18 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:27

In Bozar loopt de expo Con Amore over Hugo Claus. Terecht belicht curator Marc Didden er onder meer het belang van Claus' passage in Oostende bij het schrijversdebuut van één van onze grootste auteurs uit de 20ste eeuw die precies 10 jaar geleden overleed.

Beticht van collaboratie belandt het gezin Claus kort na WOII vanuit het Kortrijkse in Oostende. Vader Jozef hervat er zijn druk- en uitgeversactiviteit weer vanuit de Karel Janssenslaan aan het stadspark. De jonge Hugo schrijft er op een hotelkamer ter hoogte van het Zeeliedenmonument zijn eerste roman, de Metsiers. "Het belang van Oostende valt moeilijk te overschatten in de carrière van Claus", zegt Didden. "Na een paar conflicten met zijn vader was hij ingetrokken bij Roger Hermans de uitbater van Hotel de Londres aan het Klein Strand. De vrouw van de hotelier had zich van het leven benomen en Hermans vond in de jonge Claus een kompaan bij zijn nachtelijke sorties. 'Daar is mijn bes...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!