Ieperse band Red Spot Junior brengt eerste EP met vijf nummers uit

Red Spot Junior met Frederic Van hauwaert, Frederik Mahieu, Elias Storme, Sam Bouckaert, Dieter Cailliau en Mattie Archie. (foto EG)
Redactie KW

Het gaat hard voor Red Spot Junior. De groep brengt een eerste EP uit en hun muziek is in het najaar te horen op Frietrock. De groepsleden leerden elkaar kennen in… harmonie Ypriana.

De Ieperse muziekgroep Red Spot Junior bracht onlangs een eerste EP uit met vijf eigen nummers. De band treedt al op sinds 2015, en zal onder andere te zien zijn op Frietrock 2018. Basgitarist Frederic Van Hauwaert (25) uit Ieper opent enthousiast het gesprek. “Na een lange periode van repetities, traden we op 3 april 2015 voor het eerst op. Het was een try-out in het lokaal van Ypriana. Die datum heeft iets speciaals voor mij, want die dag zijn mijn vriendin en ik ook een koppel geworden.” (lacht, red.)

Genieten

Dieter Cailliau (39) uit Ieper, de pianist van de groep, pikt in: “De Ieperse harmonie Ypriana is een belangrijke factor in ons verhaal. De meesten van ons kennen elkaar via de harmonie. We zijn daar al jaren bij betrokken en dit was voor ons altijd een leerschool. Met een deel van de groep hebben we in het verleden al vaker muzikale projecten gehad. Zo was er het progressieve bandje Pretty Boys.”

Frederik Mahieu (36) uit Poperinge is de zanger van de groep. “Onze gitarist Mattie Archie had intussen al veel eigen nummers geschreven en zo begonnen we de groep Red Spot Junior. We spelen bijna uitsluitend eigen nummers. We hebben lang gerepeteerd, omdat we ook echt kwaliteit willen brengen. We wilden pas optreden als het echt goed zat, iets dat echt afgewerkt was.” Volgens Mattie is dit ook gelukt: “We zijn tevreden met wat we kunnen neerzetten op het podium en genieten van de muziek die we maken.”

Jupiter

Naast deze groepsleden ontmoeten we nog Elias Storme (23) uit Ieper met de saxofoon en Sam Bouckaert (34) uit Ieper als drummer. Red Spot Junior is een naam die voortkomt uit West-Vlaamse bescheidenheid. Mattie licht toe: “Onze naam verwijst naar één van de kleinere stormen op Jupiter, naast de Great Red Spot. We nemen bewust een underdogpositie in, ik geloof dat je jezelf nooit te hoog mag inschatten. Vandaar de naam, die houdt ons bescheiden.”

“Harmonie Ypriana was voor ons een belangrijke leerschool”

De EP die de groep uitbracht, heet ‘Captain’. Mattie licht verder toe: “Alle nummers op de EP gaan over een zoektocht, in het leven zijn we allemaal een beetje op zoek. Captain verwijst naar een kapitein die ons eventueel de weg wijst. Pieter Verfaillie ontwierp de cover en Mirek Coutigny gaf ons als producer de kans op de opnames te doen. Daar zijn we enorm dankbaar voor. Mirek is een producer met de juiste ervaring, hij is onder andere bekend als pianist van Trust, de Ieperse groep die meedeed aan Eurosong for Kids.”

Andere projecten

Behalve de eigen band, zijn verschillende bandleden ook betrokken bij andere muzikale projecten. Mattie speelt als gitarist met onder andere Ann-Sofie Noppe en met Smashdance. Elias is vooral actief in het Gentse, maar ook met het project ‘Minneapolis, a tribute to Prince’. Mattie sluit af: “Als groep hopen we op de radio te komen, dat is misschien de droom van elke groep. Maar wij hebben qua stijl een breed doelpubliek voor ogen en hopen zo op een bredere bekendheid via radio en optredens.”

(HMI)

De EP is online te verkrijgen bij Google Music en iTunes. Je kan de groep volgen op Facebook: RedSpotJunior.