Idiots neemt nieuwe clip op met veertig (!) gitaristen en ja, dat is chaotisch

Veertig gitaristen in één clip vatten: het klinkt chaotisch, het is chaotisch. Frontman Luc Dufourmont bleef er ondanks alles vrij ontspannen onder. (Foto's KVDM)
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Dinsdagavond nam Idiots, de band van Bevergem-acteur Luc Dufourmont, in de Kreun een clip op voor de nieuwe single ‘Ma guitare’, die gelanceerd wordt naar aanleiding van hun dubbeloptreden in de Kortrijkse concertzaal op 7 december. Naast Idiots staat die avond Ugly Papas op de affiche, een van de vroegere bands waarvan de zanger-acteur de frontman was. Als alles volgens plan verloopt komt er eind 2019 een nieuw Idiots-album.

Voor de opnames van de clip stroomden een veertigtal gitaristen toe. Of liever, mensen voorzien van een gitaar. ‘Ma guitare’ is een nummer van Johnny Hallyday, door hem gebracht in de film ‘D’ou viens-tu Johnny?’ Een nummer dat intussen 55 jaar oud is. Volgens bassist Dick Descamps wordt ‘Ma guitare’ van Idiots eigenlijk zelfs een cover van een cover. Want eerder al brachten Luc Dufourmont en hij een versie van dat nummer op de tweede – titelloze – cd van Ugly Papas uit 1994. “Bedoeling is nu om in één shot deze veertig gitaristen te zien passeren terwijl ze dat nummer aan het spelen zijn,” legt Dick Descamps met handen en voeten uit.

Idiots neemt nieuwe clip op met veertig (!) gitaristen en ja, dat is chaotisch

Luc Dufourmont beklemtoont dat de versie van Idiots dichter zal aanleunen bij wat Ugly Papas met het nummer deden. “Ze mogen van Dr Dekerpel (de gitarist van Ugly Papas, red.) zeggen wat ze willen, maar hij was en is een geniaal arrangeur. Wat hij deed met ‘Ma guitare’ is ronduit geniaal. Daar waar we bij Johnny een lekker frivool liefdeslied voor de jonge, frisse gitaar horen, maakt Dekerpel er een wulpse, ongelooflijke stexy stoot van, waarbij de lichaamssappen uit de boxen lopen tijdens het beluisteren. Het enige nummer waar ik tijdens concerten echt opgewonden van kon geraken, toen ik nog bronstiger was dan nu.”

Idiots neemt nieuwe clip op met veertig (!) gitaristen en ja, dat is chaotisch

Franse beats

Er daagden nogal wat Franstaligen op in De Kreun, zoals Marjorie en Greg uit Templeuve van de band ShiShi. Wellicht omdat Rekkemnaar Dufourmont altijd al de gewoonte gehad heeft om met zijn muziek grenzen te overschrijden. We zagen ook de Gentse burleske artieste Zoe Bizoe met een gitaar, net als de jonge frontman Jelle De Turck van Dirk, Carl Vangheluwe van Sister May, Harry Callens van Vier Jezi, Harry Descamps van Whorses en Zoane van Black Shark. Het idee voor de clip met de tientallen gitaristen kwam van Dick Descamps, maar het was gitarist Wouter Spaens die zich als regisseur opwierp. De jonge Kortrijkzaan Amir Turayev, van Amiracle Video Productions, nam het beeld voor zijn rekening.

Idiots neemt nieuwe clip op met veertig (!) gitaristen en ja, dat is chaotisch

De videoclip moet ook voor extra publiciteit zorgen voor de show van 7 december in de Kreun waar zowel Ugly Papas, Idiots en nog meer moois de affiche zullen vullen, aldus Luc die met ‘nurfen’ het meest onbegrijpelijke neologisme wereldberoemd maakte in Vlaanderen. “Dat ‘meer moois’, dat wordt een dj die zal focussen op de betere Franse beatmuziek. Het wordt dus een leuke avond”, glimlacht Dufourmont nog. “Zorg dus dat je erbij bent.” (knipoogt)

https://www.youtube.com/watch?v=D_8rR0CwKXc