Ichtegemse voorlopig tweede in internationale schilderwedstrijd

Ondertussen heeft Maaike al 840 likes, "maar de eerste plaats bereiken zal moeilijk zijn." © Foto Coghe
Redactie KW

Maaike Brackx (30) uit de Zuster Clarastraat is zeer gepassioneerd bezig met schilderen. Momenteel neemt ze zelfs deel aan een internationale wedstrijd van Elephant Parade via Facebook. “De olifant van de winnaar wordt in het groot gemaakt en gaat de hele wereld rond”, zegt Maaike.

De Olifantenparade is de grootste openluchttentoonstelling ter wereld. Het doel van de parade is het redden van de met uitsterven bedreigde Aziatische olifant. Gedurende enkele maanden veroveren gekleurde kunstolifanten de straten van verschillende steden. Na afloop van de tentoonstelling worden alle beelden geveild onder leiding van een professioneel veilinghuis. En die opbrengt gaat naar The Asian Elephant Foundation. Een organisatie die zich inzet voor het behoud van de Aziatische olifant.

“Ik leerde de organisatie twee jaar geleden kennen”, begint Maaike. “Toen kocht ik een klein wit olifantenbeeldje. Ik ben altijd een dierenvriend geweest, en als ik op die manier de Aziatische olifanten kan helpen, is dat heel fijn. Dit jaar vond ik de inspiratie om het beeldje te overschilderen en deel te nemen aan de Facebookwedstrijd van de Olifantenparade.” In totaal nemen dit jaar wereldwijd 66 personen deel aan de wedstrijd. “Het beeldje van de artiest met de meeste likes op 30 juni wordt in het groot nagemaakt en gaat de wereld rond. Daarnaast wordt dat beeldje ook in het klein nagemaakt om verkocht te worden. Zelf verdien ik er dus niets aan, maar daar doe ik het ook niet voor. Ik doe het voor de olifanten die hulp nodig hebben.” Momenteel staat het kunstwerkje van Maaike op de tweede plaats met 840 vind-ik-leuks. “De eerste plaats bereiken, zal moeilijk worden. Die persoon heeft namelijk al meer dan 3.100 likes”, vertelt Maaike.

Lange weg afgelegd

Maaike doopte haar olifantje ‘Believe’. Achter die naam zit ook een mooie persoonlijke betekenis. “Ik koos die naam omdat ik eindelijk de moed gevonden heb om in mezelf te geloven als artieste en als vrouw. Dit olifantje is dan ook het resultaat van de weg die ik afgelegd heb om te worden wie ik vandaag ben.”

De Ichtegemse schildert al jaren. “Het is een echte passie. In mijn huis staan verschillende schilderijen van mezelf. Vorig jaar heb ik er ook enkele verkocht voor de Warmste Week. Die actie leverde in totaal 12.000 euro op, waarvan zo’n 180 euro van mijn schilderijen afkomstig was”, besluit Maaike. “Als ze het goede doel kan steunen, zal ze dat altijd doen”, voegt haar man David Warmoes er nog aan toe.

Wie het beeldje van Maaike wil liken, kan dat doen op de Facebookpagina ‘Elephant Parade’.

(Tom Rutsaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier