‘Huis van de Dichter’ in Watou wordt schrijfresidentie

© huisvandedichter.be
Redactie KW

Vanaf februari zal vakantiewoning ‘Huis van de Dichter’ in Watou ook dienst doen als schrijfresidentie.

Het ‘Huis van de Dichter’ was tot begin 2009 de woonst van dichter Gwy Mandelinck, oprichter, bezieler en organisator van de legendarische ‘Poëziezomers van Watou’. Het huis is al enkele jaren een fel gesmaakte vakantiewoning. Vanaf 2018 zal het zestien werkweken per jaar ook worden opengesteld als residentieplek voor auteurs. Dat laat het Vlaams Fonds voor de Letteren weten.

“Het ‘Huis van de Dichter’ wordt een residentieplek voor auteurs die in Vlaanderen wonen en werken”, klinkt het. “Auteurs uit alle genres zijn welkom, van alle leeftijden, en van diverse achtergrond. De schrijfresidentie zal bewust ook kansen bieden aan auteurs met andere roots en auteurs die in co-creatie samenwerken met andere kunstenaars. Het ‘Huis van de Dichter’ zal haar residentie afstemmen op het residentiebeleid van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Voor de realisatie van die residentiewerking werkt het VFL via een beheersovereenkomst nauw samen met Passa Porta.”

Dynamisch project

Dichter Michaël Vandebril wordt twee jaar lang ambassadeur van het ‘Huis van de Dichter’. Hij zal samenwerkingen opzetten met Passa Porta, het Poëziecentrum en PEN-Vlaanderen om de schrijfresidentie maximaal bekend te maken bij auteurs. In samenwerking met Kunstenfestival Watou zal hij met het coördinerende team van het ‘Huis van de Dichter’ ook activiteiten en lezingen plannen met de schrijfresidenten.