Honderd Herkenbare Roeselarenaars vertellen hun levensverhaal in nieuw boek

Van links naar rechts Stefaan Beel, Koen Kerkaert, Ignace Vanhoorne, Elise Vanhecke, Thomas Dubois, Charlotte Degezelle (zittend hoogst), Marieke Debusschere (zittend midden), Eddy Brouckaert, Vincent Vanhoorne, Justine Pillaert, Bart Crabbe en Johan Vergote. (Foto JCR) © (Foto JCR)
Philippe Verhaest

Na het succes van de ‘Honderd Heerlijke Roeselarenaars’ van eind 2017, kon een vervolg niet uitblijven. Volgende week word het nieuwe boek de ‘Honderd Herkenbare Roeselarenaars’ op de wereld losgelaten. En het resultaat is indrukwekkend. “Aan dit boek werken was ook een persoonlijke verrijking”, zegt Marieke Debusschere.

Het opzet van Honderd Herkenbare Roeselarenaars is eenvoudig: bekende gezichten die iedereen wel eens tegen het lijf loopt en die Roeselare haar uniek karakter bezorgen, op een toegankelijke manier portretteren. “Je kent ze uit de meest diverse sectoren”, opent uitgever en bezieler Johan Vergote van Bibliodroom. “De sportwereld, het culturele leven, de bedrijfssector of het rijke verenigingsleven van Roeselare… De honderd mensen komen uit alle mogelijke hoeken.”

Maar het kunnen ook mensen zijn met een heerlijk volks karakter die de straten van Roeselare net dat tikkeltje extra geven. “Jong en oud, samen vormen ze de couleur locale van RSL. En iedereen heeft zijn eigen uniek verhaal. Honderd figuren lijkt erg veel, maar het hadden er eigenlijk ook vijfhonderd kunnen zijn. En zelfs dat zou nog altijd ontoereikend zijn om iedereen de plaats te geven die hij of zij wel verdient.”

“Allesomvattend te werk gaan was echter nooit de bedoeling”, vervolgt Johan. “Dat was ook niet mogelijk. Maar dit is een dwarsdoorsnede van deze mooie stad die in boekvorm gegoten is. En staat op die manier model voor een groter geheel.”

Honderd Herkenbare Roeselarenaars is het tweede deel in een trilogie. “Vorig jaar verscheen Honderd Heerlijke Roeselarenaars: figuren uit Roeselare die over de stadsgrenzen heen bekend zijn. En volgend jaar verschijnt HonderdHistorische Roeselarenaars over overleden stadsfiguren die mee de geschiedenis van Roeselare maakten.”

Deze trilogie is een initiatief van uitgeverij Bibliodroom en de Gilde der Erepoorters. “De verhalen en de ontmoetingen van de eerste twee boeken motiveren ons om ook van deel drie straks een succes te maken”, klinkt het nog.

Tien auteurs

De honderd verhalen werden neergepend door een mooi kransje auteurs. “Eddy Brouckaert, Bart Crabbe, Marieke Debusschere, Charlotte Degezelle, Thomas Dubois, Koen Kerkaert, Justine Pillaert, Elise Vanhecke, Ignace Vanhoorne en Vincent Vanhoorne gingen bij de Honderd Herkenbare Roeselarenaars langs en peuterden hen de pieren uit de neus”, glimlacht Johan. “Fotograaf Stefaan Beel haalde dan weer alle honderd geïnterviewden voor de lens, wat resulteerde in prachtige zwart-witfoto’s.”

Johan Vergote van uitgeverij Bibliodroom zelf bewaakte dan weer de redactionele lijn en goot het geheel in een mooie lay-out. “Ons team sprokkelde heel wat grote verhalen en – dat maakt het lezen nóg prettiger – kleine anekdotes. Zo verneem je het verhaal achter de rolkraag van Stijn Couvreur, waar Fangio Hoorelbeke zijn bijzondere voornaam vandaag haalt, wat de link is tussen Raoul Boucquey en D-Day 1944, wat Roger Colman met de marine heeft en wat de link is tussen Stefaan Beel en McDonald’s.

Thomas Dubois, eindredacteur bij Krant van West-Vlaanderen, werkte ook aan dit boek mee. “Ik interviewde heel wat figuren die ik regelmatig of zelfs dagelijks zie, maar voor dit boek kon ik nu eindelijk eens tijd vrijmaken voor een uitgebreide babbel. Op die manier kwam ik zaken te weten die ik nog niet wist. Het was leuk om verrast te worden door figuren waarvan je dacht dat je ze goed kende. Ik herinner mij de babbel met Werner Van Branteghem. Hij vertelde een erg persoonlijk verhaal.”

“Als auteur leerden we de Roeselarenaars, die we vooraf enkel herkenden, nu ook écht kennen”

Ook Justine Pillaert is dankzij Honderd Herkenbare Roeselarenaars opnieuw een stukje extra verwonderd over de menselijke rijkdom die Roeselare herbergt. “Als auteur leerden we Roeselarenaars, die we voordien enkel herkenden, nu ook persoonlijk kennen”, bekent ze. “De mensen die in het boek staan, zijn allemaal herkenbaar dankzij een bepaald beroep, een specifieke hobby of een andere verdienste, maar tijdens de interviews vertelden ze elke keer opnieuw nog mooie persoonlijke anekdotes. Zo kunnen we unieke verhalen brengen die de mens achter de herkenbare naam schetsen. Het was voor mij leuk om op die manier de stad en haar inwoners nog beter te leren kennen.”

Marieke Debusschere vond de interviews dan weer zo mogelijk nog leuker dan die voor Honderd Heerlijke Roeselarenaars. “Omdat je het interessante en soms ongekende verhaal achter de ‘herkenbare kop’ leerde kennen”, zegt ze. “Iedere geïnterviewde heeft zijn verleden, zijn grote passies of zijn uitgesproken mening. Met dit boek kwam ik heel veel te weten over het leven van andere mensen. Het deed me reflecteren over mezelf. Honderd Herkenbare Roeselarenaars was zeker en vast een verrijking.”

De Mantel

Net als vorig jaar gaat de opbrengst opnieuw naar een goed doel. Dit jaar kan het palliatief netwerk De Mantel op steun rekenen. “En daar zijn we heel blij mee”, zegt Dario Gaytant, coördinator van De Mantel. “Onze vzw is aan de slag binnen de regio Roeselare-Izegem-Tielt-Torhout en staat in voor de uitbouw van de palliatieve zorgcultuur en verleent daarbij de nodige ondersteuning aan de professionele zorgverstrekkers binnen de verschillende zorgsettings waar de palliatieve patiënt verblijft. We willen in samenwerking met alle professionele hulpverleners, bestaande diensten en organisaties een kwaliteitsvolle palliatieve zorgcultuur mogelijk maken. Het is ook belangrijk om de continuïteit in de palliatieve zorgverlening bevorderen. Iedereen moet immers kunnen verblijven waar hij op dat ogenblik wil verzorgd worden.” De Mantel wil ook vormingen organiseren voor zorg- en hulpverleners en vrijwilligers. En daarbij is elke vorm van steun meer dan welkom. Daarom zijn we de mensen van Honderd Herkenbare Roeselarenaars zo dankbaar.”

Honderd Herkenbare Roeselarenaars is uitgegeven bij Bibliodroom. Het boek is vanaf 5 december te koop aan 26,95 euro bij Standaard Boekhandel (Ooststraat en Brugsesteenweg), boekhandel De Zondvloed, AD Delhaize en kledingzaak Deleye. Ook deel één van de trilogie, ‘Honderd Heerlijke Roeselarenaars’, is nog beschikbaar in de verkooppunten. www.bibliodroom.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier