Hoe zeescouts toneelspelers werden: Het Losse Teater viert 35ste verjaardag

Het Losse Teater kreeg een hartelijke ontvangst op het stadhuis naar aanleiding van hun 35-jarig jubileum. (foto LLH)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Harelbeekse Toneelvereniging Het Losse Teater bestaat 35 jaar. Dit koralen jubileum werd gevierd met een ontvangst op het stadhuis, een verrassingsdag en een etentje.

Het Losse Teater, wel degelijk geschreven zonder h, ontstond in 1984 na een samenwerking met de Zeescouts Jan Bart. “Als oud-leiding organiseerden we als ‘De Losse Medewerkers’ tal van activiteiten om de groep financieel te ondersteunen. Al snel kwam het idee om eens toneel te spelen. Onze groep telde toen 100 leden en met hun ouders erbij zouden we de zaal wel vol krijgen“, lacht Martine Hugelier, medewerker van het eerste uur en medestichter van Het Losse Teater. “De groep zag toneelspelen wel zitten, want sommigen stonden al op de planken tijdens hun humaniora. We zochten een leuk toneelstuk en iemand die ook wilde regisseren.”

Eerste stuk

Zo kwam Danny Depypere bij de groep terecht. “Hij vertelde ons wat er bij een opvoering allemaal kwam kijken. Hij had spelers, grimeurs, een kapster en souffleurs nodig, maar ook decorbouwers, medewerkers voor administratie, de bar en publiciteit. Dat was een heel pakket voor onze leden.” In overleg met Danny werd als eerste stuk ‘Maak plaats mevrouw’ van de Engelse Ray Cooney gekozen. Er werden twee opvoeringen gebracht in zaal Aan de Leie van Café De Middenstand. “Ik weet nog dat we toen speelden met een geleend decor.” Het toneelstuk werd een succes en de groep besloot dat dit voor herhaling vatbaar was.

Nieuwe naam

Een tweede stuk volgde: ‘De kat op het spek’ van dezelfde regisseur. Groep ‘De Losse Medewerkers’ had ondertussen zijn naam veranderd naar ‘Het Losse Teater’, maar bleef verder samenwerken met de Zeescouts Jan Bart. Met een deel van de opbrengst van het stuk konden ze een decor kopen. Later kregen ze onderdak in JC TSAS. De scouts zelf zetten de medewerking na twee jaar stop en zo werd Het Losse Teater een onafhankelijke groep spelers. De groep bracht elk jaar een komedie, maar kende in 1987 een dieptepunt. “Na een ongeval van een van de hoofdrolspelers werd het geplande stuk afgelast. We konden na drie jaar niet meer spelen in TSAS en we moesten op zoek naar een nieuw bestuur en regisseur“, klinkt het.

Ook impro-comedy

Uiteindelijk kwam er een nieuw bestuur en kon de groep terecht in PC De Vlerke in de Tientjesstraat. Sindsdien is het hun vaste locatie. “In het begin speelden we slechts een weekend, maar we schakelden over naar twee weekends zodat de kijkers meer keuze hadden om te komen kijken. Dat bleek een succes”, vertelt bestuurslid Luc Laverge. “We zagen ons aantal toeschouwers groeien van 400 tot nu ongeveer 1.000 over de zeven opvoeringen.” Het Losse Teater speelt sinds zijn ontstaan ook elk jaar een gratis opvoering voor mensen met een beperking. In 2013 besloot de groep om ook een nieuwe theatervorm aan te bieden. Dat werd ‘impro-comedy’, een cursus improvisatietheater onder leiding van Johan Vantomme van Lunatics Gent. Dit kreeg in 2017 een vervolg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier