Ho Bear lanceert eerste EP: “Continu blijven sleutelen”

Ho Bear laat hun eerste EP binnenkort los op de wereld. © JVGK
Redactie KW

De rijke Kortrijkse muziekscene krijgt er met Ho Bear een nieuwe naam bij. De band van frontman Vincent Coomans treedt voor het eerst naar buiten met een EP: ‘Patterns’. Die plaat wordt gelanceerd met drie releaseshows, in Ieper, Gent en Kortrijk. “Voor onze naam lieten we ons inspireren door Tom Waes.”

Ho Bear is een vijfkoppige band, waaronder drie Kortrijkzanen: de 29-jarige Vincent Coomans uit Kortrijk is de zanger, gitarist en toetsenist, Rolf Verstraete (29) aan de toetsen en achter de gitaar en gitarist Stijn Vandierdonck (39). Gentenaars Simon Decraene, een 29-jarige drummer en bassist Wouter Carton (33) vervolledigen de groep.

Frontman Vincent heeft al een solocarrière als J. Keens Balloon Flight, kortweg J. Keens. “Ik werd bij optredens vaak begeleid door andere muzikanten. Na een tijdje ontwikkelde zich een team met vier vaste instrumentalisten. En dus besloten we om samen onder een nieuwe naam op te treden”, vertelt hij.

Alaska

De inspiratie voor hun nieuwe naam vonden de groepsleden in het één-programma ‘Reizen Waes’. “Tijdens zijn indrukwekkende trip door Alaska viel het fragment waarin Tom Waes de beren probeerde af te schrikken ons erg op“, klinkt het bij de band. “Die ‘ho beer, ho beer’ van de televisiemaker vonden wij zo cool dat we het niet konden laten liggen.”

“De nummers gaan over afstand, over je positie bepalen” – Vincent Coomans

De muziek laat zich volgens de bandleden het beste omschrijven als alternatieve poprock. “Laat ons het ‘luistermuziek die voor iedereen toegankelijk wil zijn’ noemen”, zegt Rolf Verstraete. “Het zijn allemaal songs met een leuke poppie sound, al zijn de teksten soms wat donker.”

Die teksten werden allemaal geschreven door Vincent. “De nummers gaan vaak over afstand. Positie bepalen in relaties, in je omgeving, in je denken. Het componeren namen Rolf en ik samen op ons. Niet altijd even evident, want we wilden echt wel loskomen van de singer-songwritersound. Ik ben eerlijk als ik zeg dat we een heel groeiproces hebben doorgemaakt“, aldus de zanger.

De band trok met hun eerste vijf nummers de studio in en lanceert binnenkort ‘Patterns’, de allereerste EP. “Oorspronkelijk stonden de opnames eind vorig jaar gepland, maar we waren er toen nog niet klaar voor. Zelfs in de studio, tijdens de eigenlijke opnames, bleven we sleutelen”, vertelt Vincent. “Onze producer Michiel De Maeseneer was in dat opzicht de ideale leermeerster. Hij gelooft in de nieuwe sound en loodste ons naar het eindresultaat.” “Klopt”, pikt Rolf opnieuw in. “Hij was echt de juiste man op het juiste moment. We zijn heel tevreden met onze EP. Het wordt sowieso bère!

Drie shows

Ho Bear stelt hun EP voor in releaseshows te Ieper, Gent en Kortrijk. Ieder lid van de groep heeft een persoonlijke band met een van deze locaties. Vincent is oorspronkelijk afkomstig van Ieper. Het optreden wordt er georganiseerd door ‘Hypnoiz’, een lokale organisatie die Vincent een tiental jaren geleden zelf mede opstartte. “Het is leuk om eens aan de andere kant te staan’, zegt Vincent. Simon Decraene en Wouter Carton wonen in Gent en hebben daar hun achterban. Kortrijkzanen Stijn, Rolf en Vincent brengen de show naar Kortrijk.

De EP-releases gaan door op 13 april in Joc in Ieper om 20 uur, op 14 april in de Charlatan in Gent om 22 uur en op 21 april om 21.30 uur in Den Trap in Kortrijk. (MVM)

Meer info via Facebook ‘Ho Bear Band’ of via hobearband@gmail.com.