Herdenkingstentoonstelling Erik Verberckt in De Regenboog

Rosika Heydens samen met Jan Joye en Marc Deseyn bij werk van Erik Verberckt. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

De Roeselaarse kunstschilder Erik Verberckt overleed vier jaar geleden. Tijd voor een herdenkingstentoonstelling vinden de leden van de vzw Erfgoed Emiel Ramoudt. Eriks echtgenote Rosika werkt graag mee. “Naar buiten komen met zijn werken is de enige manier om niet vergeten te worden.”

Erik Verberckt (1935-2014) is een Roeselaarse kunstschilder die de stadsgenoten zich nog kunnen voorstellen als de man met de lange baard. Ook zijn schilderijen en de keuzes van zijn onderwerpen mochten op heel wat sympathie en erkenning rekenen. Toen Erik net vier jaar geleden plots overleed bleef zijn echtgenote Rosika Heydens alleen achter te midden van vele tientallen schilderijen, een leeg atelier en een grote expositieruimte in de boerderij van het koppel.

“Erik schilderde veel en dat zestig jaar lang en de galerij staat nog altijd vol kunstwerken en etsen. Als ik er niet mee naar buiten kom dan blijven ze daar verkommeren en raakt de naam van mijn man uiteindelijk vergeten”, zegt Rosika Heydens die trouwens ook zelf naam maakte als een van de weinige topsportvrouwen die Roeselare heeft gehad.

Als atlete, gespecialiseerd in de sprint en het hordelopen veroverde ze niet minder dan zeven Belgische titels. Ze miste door blessures op een haar na de Olympische Spelen.

BOTTERS

Erik Verberckt was een autodidact schilder met grote bewondering voor Picasso, Michelangelo, Rubens of Rembrandt. Hij vond zijn geliefde onderwerp bij gereedschappen, sloepen en botters en schilderde die tot in de kleinste details. Het was vooral met deze boten dat hij naam maakte tot over de landsgrenzen heen. Vooral Nederlanders vielen voor zijn typisch Hollandse schilderijen met water en boten. Hij ging ook, weer even secuur, werken van grootmeesters kopiëren om daarna eigen ideeën aan die schilderijen toe te voegen. Uiteindelijk ontdekte Verberckt ook het magisch realisme en ging hij snaarinstrumenten maar ook planten en Delftse blauwe tegels verwerken in zijn werk.

Deze tentoonstelling is een initiatief van de vzw Erfgoed Emiel Ramoudt in nauwe samenwerking met Rosika Verberckt-Heydens. “Onze vereniging is in het leven geroepen om het werk van schrijver-journalist Emiel Ramoudt te bewaren en levendig te houden”, legt bestuurslid Marc Deseyn uit. “Daarnaast organiseerden we al meerdere exposities onder de titel Ruimte voor Roeselaarse Kunstenaars. Die ruimte vinden we ook dit keer in de brasserie van serviceflats De Regenboog op de hoek van de Sint-Michielsstraat en de Iepersestraat.”

NIEUWE VZW

“Met ons initiatief willen we de herinnering en het erfgoed van onze Roeselaarse kunstenaars levendig houden. Rosika heeft nog zo’n twee- à driehonderd werken staan van Erik en het zou zonde zijn om die te laten verkommeren. We gaan trouwens nog een stap verder. Er wordt een nieuwe vzw Erik Verberckt in het leven geroepen zodat we nog sterker staan om tentoonstellingen te organiseren om Eriks werk in de spotlights te houden”, besluit Marc Deseyn.

De werken van Erik Verberckt zijn van 14 maart tot 15 juni gratis te zien in De Regenboog en dat elke dag van 11 tot 17 uur, niet op zondag. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier