Hemelsberghe wordt nieuwe tijdelijke atelierruimte in Brugge

Redactie KW

Vanaf maandag 1 januari stelt KunstGroepBrugge opnieuw ateliers ter beschikking aan Brugse kunstenaars. Dit gebeurt in de voormalige basisschool Hemelsdaele in de binnenstad van Die Scone. Voornoemde vzw koos voor de naam Hemelsberghe voor haar initiatief.

Sinds eind 2011 is KunstGroepBrugge actief in Brugge. De vzw biedt ruimte aan Brugse kunstenaars: ruimte om te werken, tentoon te stellen en creatief te zijn. Van januari 2012 tot november 2016 stelde KunstGroepBrugge ateliers ter beschikking in het voormalig gebouw van het kadaster in de Lange Raamstraat. Onder de noemer EXPO-LITIE zette de vzw ook twee grote groepstentoonstellingen op in het vroegere politiekantoor in de Hauwerstraat.

“Nadat we het kadaster moesten verlaten, is een lange zoektocht naar een nieuwe locatie gestart”, zegt Wim Van Isacker, voorzitter van KunstGroepBrugge vzw. “We hebben verschillende locaties onderzocht, maar tot een overeenkomst kwam dit niet. Sommige pistes zijn uiteindelijk door anderen ingepikt, zoals De Tank op de Burg door Het Entrepot, een initiatief dat zich in eerste instantie richt tot jonge kunstenaars.”

Onlangs kon KunstGroepBrugge evenwel een overeenkomst afsluiten met VDD Project Development, de nieuwe eigenaar van de basisschool Hemelsdaele, gelegen aan het Sint-Maartensplein 5. “In afwachting van de door de eigenaar geplande verbouwingswerken kunnen we er 21 ateliers aanbieden aan plaatselijke beeldende kunstenaars”, zegt Van Isacker. “We zijn ervan overtuigd dat er behoefte is aan een dergelijk aanbod in onze stad. Het komt ook de creativiteit en leefbaarheid van Brugge ten goede. Het is en blijft immers belangrijk om hier te kunnen creëren, ongeacht de leeftijd van de betrokken kunstenaars.”

De vzw koos voor de naam Hemelsberghe, een verwijzing naar de nog bestaande school Hemelsdaele. Geïnteresseerde kunstenaars zijn welkom op de kijkdag die op zaterdag 16 december plaatsvindt tussen 14 en 17 uur. “In Hemelsberghe gaan we ook het werk van de leden aan een breed publiek presenteren. Dit gaan we doen door op regelmatige basis open atelierdagen en tentoonstellingen op het getouw te zetten”, besluit Van Isacker.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier