Goed rapport voor Wevelgems cultuuraanbod

V.l.n.r. voorzitter van de culturele raad Pierre Vander Stichele, ondervoorzitter Luc Lannoy, coördinator Vrije Tijd Geert Knockaert, bibliothecaris Chris Dewulf en directeur van CC Guldenberg Servaas Boucquey. © SLW
Stefaan Lernout

Wevelgem is een cultuurvriendelijke gemeente. Dat blijkt uit een onderzoek dat over heel Vlaanderen werd gevoerd. Via een vragenlijst onderzocht de Vrije Universiteit Brussel hoe tevreden de inwoners zijn over de cultuurbeleving in eigen gemeente.

Hoe beleef je cultuur in je eigen gemeente? Doet het bestuur voldoende inspanningen en wat zijn je verwachtingen? Op die vragen zochten zes culturele Vlaamse koepelorganisaties een antwoord via ‘Cultuurcontentement’. De Vrije Universiteit Brussel stelde een vragenlijst op die in de tweede helft van vorig jaar door 5.500 cultuurliefhebbers werd ingevuld, waaronder 121 Wevelgemnaars.

Slechts in elf Vlaamse gemeenten vulden meer dan 100 inwoners de enquête in. Wat West-Vlaanderen betreft, hoort naast Wevelgem ook Deerlijk met 102 respondenten bij dat selecte groepje. In Antwerpen vulden slechts 75 inwoners de vragenlijst in, in Kortrijk waren dat er 49, in Menen 30, in Harelbeke 10 en in Kuurne 2.

Resultaten

Wevelgem deed wel degelijk inspanningen om dit onderzoek, dat liep tussen juni en november 2017, bij zijn inwoners kenbaar te maken. “Dat gebeurde in de bibliotheek, in het cultureel centrum, in de adviesorganen, op de banners van onze mails…”, aldus schepen van Cultuur Lobke Maes (CD&V), die heel tevreden is over de respons. “Misschien is het puur statistisch gezien niet de beste enquête, maar mensen die totaal niet in cultuur geïnteresseerd zijn, zullen dit ook niet invullen.”

Zowel in Wevelgem als in de rest van Vlaanderen is ongeveer de helft van de respondenten ouder dan 56 jaar en eerder hooggeschoold. Slechts 5 zijn jonger dan 25 jaar. “En toch zijn de resultaten belangrijk”, onderstreept schepen Maes. “Ze geven een indicatie van hoe cultuur in onze gemeente beleefd wordt, en laten ons toe dat te vergelijken met andere gemeenten.”

Werkpunten

Het blijkt dat Wevelgem het helemaal niet slecht doet. Globaal geven de respondenten een 7,7 op 10, waar het Vlaams gemiddelde 6,8 is. Ze zijn vooral tevreden over de bibliotheekwerking, waarbij vooral het ruime aanbod en de vlotte bereikbaarheid worden geprezen. Verder behaalt ook het cultureel centrum hoge waarderingscijfers. Het gemeentebestuur geeft voldoende advies en ondersteuning aan wie een activiteit wil organiseren, een derde geeft aan dat er nog te veel administratie vereist is bij organisatie van activiteiten.

Het volledige rapport voor Wevelgem en andere gemeenten vind je op www.cultuurcontentement.be.

“We scoren overal beter dan Vlaanderen”, aldus Luc Lannoy, ondervoorzitter van de Culturele Raad. “We moeten vooral aandacht hebben voor die punten waar 10 procent van de bevraagden ontevreden over was. Zo hebben we zes werkpunten kunnen identificeren. Eén ervan is meer aandacht besteden aan experimentele kunsten en nieuw talent. Maar de slotsom is toch dat de mensen die bezig zijn met lokale cultuur ons het sein geven dat we goed bezig zijn.”

Ann-Sophie Henonin, bibbezoeker: “Voor ons een dagelijks ritueel geworden”

Goed rapport voor Wevelgems cultuuraanbod
© SLW

De bibliotheek krijgt een uitstekende beoordeling in het onderzoek Cultuurcontentement. De nieuwe ‘bib in het park’ is mooi ingebed in de gemeentelijke hovingen. Dat bevestigt ook Ann-Sophie Henonin. “Ik woon dichtbij, de wandeling door het park maakt een bezoek aan de bib dubbel aangenaam. Samen met mijn zoontje Benoît kom ik hier een- tot tweemaal per week. Vooral om informatieve boeken te ontlenen, ter plaatse lees ik de tijdschriften waarvan er een uitgebreid aanbod is. Heel wat boekjes worden ontleend voor Benoît”, aldus Ann-Sophie. Het zoontje komt wel vaker in de bibliotheek, want ook opa Philippe Henonin is een trouwe bezoeker. “Mijn papa Philippe zorgt voor Benoît als ik aan het werk ben, en ook hij komt vaak naar de bib”, zegt Ann-Sophie. “Hij drinkt een koffie en leest de krant, terwijl mijn zoontje geniet van de speelruimte en de boekjes voor de allerkleinsten. Het is een beetje een ritueel geworden in de dagelijkse activiteiten.” (SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier