Gegeerde CWRM-beeldjes zomaar gedumpt op containerpark

Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Tientallen CWRM-beeldjes, die vorig jaar in de vorm van een kunstwerk de gevallen soldaten van de Grote Oorlog eerden, kenden gisteren een einde… op het containerpark.

Het CWRM kunstwerk, ComingWorldRememberMe, werd vorig jaar in de Palingbeek opgebouwd. Ieder beeldje stelde een van de 600.000 soldaten voor die er gevallen waren. Het kunstwerk werd gebouwd naar aanleiding van 100 jaar wapenstilstand en kon van dag één rekenen op een enorme nationale en internationale belangstelling.

Woekerprijzen op internet

Om het werk verder te laten leven, kon iedereen vanaf 15 november 2018 een beeldje meenemen. Dit leidde tot hallucinante taferelen waar verschillende gegadigden met volledige zakken huiswaarts trokken. De provincie besloot toen tussen te komen door beperkingen op te leggen, beperkingen waar slechts weinig mensen zich iets van aantrokken. Heel wat gegadigden konden geen beeldjes meer bemachtigen en enkelen werden aan woekerprijzen op het internet te koop aangeboden.

Pascal Cottyn kon dan ook zijn ogen niet geloven toen hij gisteren het containerpark van Gullegem opreed. “Ik kwam voorbij de container met het steenafval en ik zag ze liggen”, klinkt het vol afschuw. “Tientallen van die beeldjes lagen er op een hoop gegooid, in de container. Tot zover het respect voor de soldaten die hun leven hebben gegeven.”

Parkwachters gechoqueerd

Niet alleen Pascal, maar ook andere bezoekers van het containerpark en de parkwachters zelf wisten niet wat ze zagen. “Ik was er net na 15 uur”, gaat Pascal verder, “maar ik heb niet gezien wie ze erin heeft gegooid. Ik zag ook hoe de parkwachters ronduit gechoqueerd waren. Een van hen vond het een zonde dat hij de persoon in kwestie niet had gezien, anders had hij er meteen iets over gezegd.”

“Het was duidelijk dat ze erg verveeld zaten met de zaak, er gelden immers erg strenge regels over het uithalen van materiaal uit de containers. Ze hebben er dan ook alles aan gedaan om te vermijden dat de beeldjes beschadigd raakten.”

Nieuwe bestemming voor beeldjes

Al snel circuleerden er beelden van het voorval op internet, met een te verwachten verontwaardiging tot gevolg. De gemeente Wevelgem ondernam meteen actie. Via hun communicatiedienst kregen we een bliksemsnel antwoord. “Van zodra we melding kregen van het voorval, hebben we Mirom de opdracht gegeven die beeldjes onmiddellijk uit de container te verwijderen en ze veilig op te bergen.”

“Op dit ogenblik bekijken we hoe we de CWRM-beeldjes een passende, nieuwe bestemming kunnen geven. Het is, op zijn minst, betreurenswaardig te noemen te zien hoe men omgaat met beeldjes die dergelijke emotionele waarde hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier