Geert Denauw opent tentoonstelling: “Duosprong heeft me erg veel inspiratie opgeleverd”

Foto JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Van 28 oktober tot en met 22 december loopt in de foyer van het oc Marke de tentoonstelling De Sprong van Geert Denauw. Geert haalde voor zijn nieuw werk inspiratie uit een duosprong van op 4.000 meter hoogte. “Het was een adembenemende en erg boeiende ervaring”, zegt hij.

Graphic designer Geert Denauw (51) genoot een opleiding decoratie- en schilderwerken aan het VTI Kortrijk, waar hij ook kunst onderwees. Hij genoot daarna een opleiding aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten, Sint-Lucas Gent. Zijn grote hobby schilderen is nu een fulltime bezigheid geworden. “Ik hou enorm van verf en van het letterlijke contact van mijn vingers met de verf. Het is een beetje boetseren en sculpteren. Ik heb veel zulke werken“, zegt hij.

Met zijn werken haalde hij meerdere Eerste Prijzen. Zo in Kortrijk voor Kunst in Kortrijk. “Ik hou van veel onderwerpen en verander graag van thema. Het is een andere manier van schilderen, van kleuren, van materiaal en van techniek. Ik blijf ook tekenen, anders verlies je aan creativiteit.”

“Het begin van de sprong was overdonderend”

Bij de meeste werken die nu tentoongesteld worden haalde Geert inspiratie uit zijn duosprong van op 4.000 meter hoogte. “Het begin van de sprong was overdonderend. Daarbij denk je niet na, je ondergaat alleen maar. Al snel dacht ik ook fotografisch. Van op die hoogte zie je de kromming van de aarde, de wolken… Je ziet de vele verscheidene en intense kleuren, de abstracte indeling van de velden, weiden, dorpen… Dat was voor mij meer dan genoeg om een pak inspiratie op te doen. Ik moest dit op een plastische manier kunnen interpreteren.”

Spiegel van het leven

Deze tentoonstelling voert je mee doorheen een spannende zintuigenwereld. “Ik probeer daarin een wereld te tonen waarin de kracht, schoonheid en onvoorspelbaarheid van de natuur, maar ook van de mens, centraal staat. Ik schilder wat ik voel”, vertelt hij.

Behalve elegante fijne schilderijen met een bijzonder diep en groot coloriet, maakt hij ook monumentale schilderijen. “Ik schilder die met krachtige hand en met veel dikke lagen verf, soms uitgewreven op elkaar. Die werken roepen altijd een bevreemdende abstracte sfeer op. Ik zie de werken als een spiegel van mijn leven: rustig of hectisch. Soms komt ook het dramatische tot uiting. Ik maak het mezelf soms moeilijk, maar je moet elke keer een stapje verder zetten.”

(PVH-foto JVGK)

De tentoonstelling De Sprong is nog te bezichtigen tot en met vrijdag 22 december, elke werkdag van 9 tot 16 uur. In het weekend enkel tijdens activiteiten van het oc Marke of na afspraak met de kunstenaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier