Frietrock wil Kaiser Chiefs naar Ieper halen

Frietrock lokte vorig jaar al een massa volk. (foto EG)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Twee volwaardige podia, vooruitzichten op 20.000 bezoekers en onderhandelingen met de Britse topband Kaiser Chiefs. Na de jubileumeditie van vorig jaar mikken de organisatoren van het gratis festival Frietrock op een nog grotere editie in 2019.

De tiende editie van Frietrock in september vorig jaar was al een recordeditie. Zo’n 16.000 mensen zakten af naar de Leet om bands als Channel Zero, Dog Eat Dog en The Scabs aan het werk te zien. Maar the sky is blijkbaar the limit voor het team van Patrick Thijs, want dit jaar gaan ze voor een nog groter festival en mikken ze op nog meer volk. “We gaan voor twee volwaardige podia”, zegt organisator Patrick Thijs. “We hadden al een podium met enkele plaatselijke dj’s, maar nu gaan we ook een paar grotere namen zoeken voor het tweede podium. Zo hebben we al Dirk Stoops van Studio Brussel geboekt. Ook Mike Push en Jebroer zijn namen voor het tweede podium. Daarmee mikken we meer op de jeugd. Nu bestaat het grootste deel van de bezoekers aan Frietrock uit mensen van 30 tot 40 jaar. Twintigers zijn meer geïnteresseerd in dj’s.”

Leet

“Ook qua oppervlakte kijken we om uit te breiden. Vorig jaar hadden we 16.000 bezoekers, nu zouden we willen gaan naar een kleine 20.000 over twee dagen. We weten dat er plaats is voor 9.000 à 10.000 mensen per avond. We zullen nog een 15-tal meter achteruit gaan met ons podium. De backstage zullen we uitbouwen aan de zijkant. Dus het terrein zal zowat 15 meter op 40 à 50 meter groter worden. Daardoor kunnen we nog 1.500 à 2.000 extra mensen binnen laten. Dat is dan wel het absolute maximum.”

Dat er zulke concrete plannen zijn voor elfde editie van Frietrock, betekent alvast dat de start van de veelbesproken herinrichting van de Leet ten vroegste voor het najaar 2019. “Het was sowieso onmogelijk om met die werken nog dit jaar te beginnen”, zegt Diego Desmadryl (Open Ieper), schepen van Evenementen. “Binnenkort zullen we nog eens samenzitten met de organisatoren van Frietrock om te luisteren naar hun noden, maar wat betreft de mogelijke werken aan de Leet kunnen ze alvast op beide oren slapen.”

Kaiser Chiefs

Vanaf 2020 zal het ambitieuze Frietrock moeten uitkijken naar een andere locatie. “Daarvoor zullen we dan moeten samenzitten met het stadsbestuur”, zegt Patrick Thijs. “Wellicht zullen we het twee jaar elders moeten organiseren, maar dat zijn zorgen voor later. Eerst zullen we ervoor zorgen dat de editie van 2019 top wordt.”

Voor het hoofdpodium kan ik Praga Khan en Fisher Z bevestigen

Wat de artiesten van het hoofdpodium betreft kan Patrick ook al een tipje van de sluier oplichten. “We zijn bezig met onderhandelingen met enkele heel grote namen, maar voorlopig kunnen we daar niet veel over zeggen”, zegt Patrick Thijs. “Wel kan ik ondertussen de komst van Praga Khan en Fisher Z bevestigen. Er komen nog grotere topper aan, maar die kondigen we later aan.”

De geruchtenmolen draait op volle toeren over de headliners. Daarbij valt de naam van Kaiser Chiefs, de Britse rockband die alternatieve hits scoorde met nummers als I Predict a Riot, Oh My God, Ruby en Everyday I Love You Less and Less. “We zijn daar inderdaad momenteel mee bezig, maar dat staat nog niet vast. We zouden ze graag op ons podium krijgen, maar we zijn nog aan het onderhandelen.”

Zo blijft Frietrock jaar na jaar groeien. “We proberen ons ieder jaar te bewijzen”, zegt Patrick Thijs. “Veel hangt af van onze sponsoring, maar we merken dat grote bedrijven steeds meer geloven in ons gratis festival.”

Frietrock vindt plaats op vrijdag 6 en zaterdag 7 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier