Françoise Vanhecke leert je ‘inhalerend zingen’ in Kortrijks Conservatorium

Francoise Vanhecke. © Wikimedia Commons
Redactie KW

Vandaag, zaterdag 28 april vindt in het Conservatorium de Tweede (inter)nationale Dag van de Stem plaats. Vertaald naar Kortrijk is dat om 10 uur een lezing door dr. Françoise Vanhecke. Zij geeft een inkijk in de resultaten van haar doctoraatsonderzoek omtrent de door haar ontwikkelde zangtechniek ‘inhalerend zingen’.

In het kader van de internationale dag van de stem, slaagt Françoise Vanhecke erin om voor de tweede keer een (heuse) dag van de stem te organiseren in Kortrijk. Zij is curator van dit evenement. “Inhaling singing’ – inhalerend zingen – is zingen terwijl je inademt. Je kan daarmee klanken of zelfs woorden produceren. Daaruit volgde verder onderzoek. Ik ontdekte zo dat de klankkleur kan veranderen en er totaal nieuwe stemgeluiden waren”, zegt Françoise die daarop doctoreerde.

“Uit artistiek oogpunt blijkt het een stimulans te zijn voor zangers en componisten. Uit medisch oogpunt of wetenschap kan het een therapeutische hulp zijn. Mensen, die door omstandigheden hun stem kwijt zijn of ziek zijn, kunnen hun stem terugvinden of leren hergebruiken. Met mijn doctoraat deel ik dat met dokters, pedagogen, logopedisten. Daarvoor trek ik nu de wereld rond naar symposiums en congressen.”

https://www.youtube.com/watch?v=uCtueBtk9bI

Om 11 uur volgt een lezing en workshop over ‘boven de toon zingen’ door Raphaël De Cock. Logopedist Dirk Vanneste geeft om 14 uur een lezing over de meerwaarde van logopedie bij het zingen. Florian Heyerick sluit de Dag van de Stem af vanaf 15 uur met een workshop intoneren bij a capella zingen. De dag heeft plaats in het Conservatorium. Kaarten kosten 5 euro en is gratis voor leerlingen van het Conservatorium. Reservaties kan via info@legato.be. (Peter Van Herzeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier