Fotograaf Dirk De Keyzer: “Mijn beste beelden sinds 1972 uitkiezen? Niet moeilijk!”

Fotograaf Dirk De Keyzer zal het wat kalmer aan doen: "Nu ik wat meer vrije tijd zal hebben, wil ik dolgraag meer bezig zijn met tekenen en schilderen." © LOO
Redactie KW

Na 42 jaar verlaten fotograaf Dirk De Keyzer en zijn vrouw Caroline Van Poucke hun winkel in de Voorstraat. Met een tentoonstelling met foto’s van eigen werk nemen ze samen met hun klanten afscheid van het pand. “Dankzij onze eigenzinnigheid bleven we trouw aan het echte werk.”

Het fotografenkoppel moet door de verkoop van het pand afscheid nemen van hun winkel in de Voorstraat maar ze blijven wel beschikbaar voor foto-opdrachten. Daarbovenop zal Caroline Van Poucke (57) haar ervaring in fotografie, de winkel en horeca op freelancebasis inzetten. “Wie tijdelijk hulp nodig heeft in een winkel, een bedrijf, in de keuken of op een evenement mag mijn hulp inroepen“, legt ze uit.

“Nu ik wat meer vrije tijd zal hebben, wil ik dolgraag meer bezig zijn met twee van mijn geliefde bezigheden”, zegt fotograaf Dirk De Keyzer (64), “en dat zijn tekenen en schilderen.”

Hun winkelpand in de Voorstraat, waar het koppel ooit nog met de oudste dochter woonde, is verkocht en daarom was het tijd om afscheid te nemen. Tijdens drie weekends kunnen bezoekers een laatste blik werpen op het charmante gebouw en de tentoonstelling ‘My favorite pictures 1972-2017’. “Het was niet moeilijk om een selectie te maken“, vertelt Dirk. “Ik ben er 2,5 jaar mee bezig geweest. Wat ik wilde tonen zat al lang in mijn hoofd.”

Handwerk

“Portretten, groeps- en familiefoto’s, foto’s voor bedrijven, die dingen typeren ons werk. We hebben ook altijd alles zelf gemaakt en vriendelijk bedankt voor grote bedrijven die ons een aanbod deden. Bij ons draait het om handwerk, er ging niets naar labo’s. We hebben samen steeds onze handen vol gehad. Het is dankzij onze eigenzinnigheid dat we niet waren zoals de anderen.”

“In sommige families werden we zelfs als het ware een deel van het decor”

Fotograaf zijn zorgt een enorme verscheidenheid in je werk. Niet alleen in de mensen die je in beeld brengt maar ook in alle taken in de winkel en de afwerking.”

Voor iedereen

“Ons motto was: we werken voor iedereen. In sommige families werden we zelfs een deel van het decor omdat we erbij waren bij huwelijken, doopsels, communies en de huwelijken van de kinderen of kleinkinderen. Ze kennen jou en voelen zich op hun gemak, voor een fotograaf is dat het ideale scenario.”

Bij de terugblik op zijn carrière duiken talloze anekdotes op. “Oma’s die met een communicant naar de fotograaf trekken maar eerst nog langs de kapper gaan en bij thuiskomst blijkt mama niet tevreden te zijn en moet alles opnieuw“, lacht Dirk. “Of een huwelijk van foorkramers met wie we op café trokken en dan nog naar de kerk moesten.”

Wat ooit een hobby was, werd een passie en uiteindelijk een beroep. “Als fotograaf moet je over een bepaalde drive beschikken. Jonge fotografen zie je op evenementen dikwijls in een hoekje staan. Natuurlijk heb ik dat ook moeten leren maar je moet eigenlijk recht op je onderwerp afgaan, zo krijg je de meest boeiende beelden.”

De tentoonstelling ‘My favorite pictures 1972-2017’ van fotograaf Dirk De Keyzer is vrij te bezoeken op zaterdag 10 februari van 12 tot 18 uur en op donderdag 15, vrijdag 16, zaterdag 17, donderdag 22, vrijdag 23 en zaterdag 24 februari van 14 tot 18 uur in de Voorstraat 42.