Fotograaf Daniël de Kievith uit Oostende interpreteert Léon Spilliaert

Fotograaf Daniël de Kievith bij zijn werk. © ML
Redactie KW

In het Spilliaert Huis op de Oostendse zeedijk zie je de zoektocht van fotograaf Daniël de Kievith naar de kern in het werk van Léon Spilliaert.

De foto-expo heet niet voor niets ‘Promenade’, want fotograferen begint bij Daniel de Kievith met wandelen. Zeker als hij op zoek gaat naar de geest van Léon Spilliaert in beider geboortestad Oostende. Zo ontdekt de fotograaf bij de schilder het ‘Spilliaert-moment’: het keerpunt tussen licht en duister, zon en maan, helder en diep zwart, zien en gissen, weten en mysterie, rede en droom.

De Kievith ontmoet Spilliaert in zijn marines, strandzichten en stedelijke landschappen. Zoals Spilliaert neigt de fotograaf naar het abstracte van licht en kleur. Maar die vereenvoudiging openbaart toch weer het maritieme beeld. Daniël de Kievith kopieert Spilliaert niet of gaat niet in competitie met diens werk, maar hij laat zich door Spilliaerts oeuvre inspireren en gaat zo op zoek naar de creatieve en technologische mogelijkheden van zijn eigen medium.

(ML)

‘Promenade’ loopt tot 22 mei in Het Spilliaert Huis, Koningin Astridlaan 7 Oostende. Elke zaterdag en zondag open, de toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier