Finaliste Nicky Mwiza droomt van kroontje Miss Elegance Belgium

Nicky Mwiza maakt één kans op 70 finalisten om het kroontje van Miss Elegance Belgium in de wacht te slepen. © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

België heeft er sinds kort een kersverse miss bij. Een droom van vele meisjes. Nicky Mwiza uit Menen volgde met grote interesse de Miss Belgiëverkiezing. Zo zag zij de grote verschillen met de verkiezing van Miss Elegance Belgium waarin ze zichzelf finaliste mag noemen. “Bij Miss Elegance Belgium mag iedereen tussen 16 en 26 jaar deelnemen en meisjes met een maatje meer zijn zeker welkom”, zegt Nicky.

De achttienjarige studente secretariaat talen heeft in ieder geval de looks om het in de toekomst als model waar te maken. “Ik heb vroeger al een paar professionele fotoshoots gedaan. Als ik de kans zou krijgen om als model aan de de slag te kunnen gaan, dan zou ik die zeker niet weigeren”, aldus Nicky.

Miss Elegance Belgium is echter wel de eerste verkiezing waaraan deze jongedame deelneemt. “Wat me vooral aan deze verkiezing aantrekt, is het nobele verschil met een traditionele missverkiezing. Kandidates mogen zelfs als ze getrouwd zijn nog deelnemen. Ook de maten – taille, lengte of gewicht – spelen niet direct de belangrijkste rol. Bij Miss Elegance Belgium defileren we ook niet in badpak. De organisatie vindt dat je als vrouw elegantie niet door middel van een badpak uitgestraald wordt. Niet iedereen is slank en dat hoeft ook absoluut niet”, vertelt Nicky.

Repetities

Om de twee weken bevindt Nicky zich in Brussel voor algemene repetities. “We worden via verschillende lessen voor de grote finale op 24 maart in Brussel klaargestoomd. We leren er defileren, poseren, make-up en stabiliteit op hakken, wat niet evident is. Thuis oefen ik dan ook regelmatig mijn passen op hoge hakken“, lacht ze. “Een belangrijke les die de meisjes kregen was de les ‘lichaamstype’. Daarin leerden we bijvoorbeeld welke kledij er het meeste geschikt is voor je eigen lichaamstype. Of welke kleuren het beste bij je passen, of wanneer je wat voor welke gelegenheid het beste zou dragen. Als we defileren, moeten we dit dan ook doen met onze eigen keuze van kledij; dit is dus een opdracht die voor het eindresultaat kan tellen“, weet Nicky.

Zeventig finalisten

Tijdens de finale op 24 maart wordt één meisje Miss Elegance Belgium en vijf meisjes eredame. “In de halve finale waren we nog met ongeveer 180 meisjes. Nu blijven er 70 finalisten over”, zegt Nicky.

“Elegantie straal je als vrouw niet enkel in badpak uit”

Sinds 15 november mogen de mensen via sms op hun favoriete kandidate stemmen. “Deze voting zal dan op de dag zelf de doorslag geven. Er zal ook nog een jury aanwezig zijn die de kandidates elk apart nog eens mondeling op de proef zal stellen. Ook dit gesprek bepaalt mee het eindresultaat”, aldus Nicky. Voor de winnares staat een mooie prijs te wachten. “Als geschenk krijgt Miss Elegance Belgium een reis, een professionele portfolio, een auto en een geldprijs van 4.000 euro. We kregen in november allemaal al 5.000 flyers”, weet Nicky.

De kans om Miss Elegance Belgium te worden is dus één op 70 en Nicky is zich daarvan zeer goed bewust. “Ik blijf er wel nuchter bij, hoor. Winnen zou uiteraard héél leuk zijn maar gemakkelijk wordt het zeker niet. In ieder geval ga ik ervoor en thuis mag ik op de volle steun van mijn ouders, broer en zus rekenen.” Nicky heeft alvast al een paar sterke troeven in huis. “Ik ben perfect tweetalig, dus mogen ze mij gerust vragen in het Frans stellen, geen probleem. De 24ste maart zal ik er hoe dan ook klaar voor zijn en het zal mij deugd doen te weten dat mijn mama en papa voor mij in de zaal zullen zitten” , besluit Nicky.

Stemmen op Nicky kan door een sms te sturen naar 3339 op kandidate 28 Nicky Mwiza SMS MISSEB 28.

(Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier