Feestelijke heropening van Roeselaarse Wielermuseum ‘Koers’

© Stefaan Beel
Redactie KW

Het totaal vernieuwde Roeselaarse wielermuseum werd vandaag heropend. Voortaan spreken we niet langer van het WieMu, maar wel van ‘Koers, het museum van de wielersport’. Op Open Monumentendag zondag 9 september kan iedereen de feestelijke heropening komen meevieren van 10 tot 17 uur.

Het museum is gevestigd in het voormalige brandweerarsenaal op het Polenplein. De feestelijke heropening start om 10 uur onder muzikale begeleiding van de Koninklijke Stadsharmonie Roeselare. Daarna kan al wie dat wil zich onderdompelen in het nieuwe museum. De stadspodcast Roeselize.me neemt de meest brandende nieuwsfeiten onder de loep. Volg hen wanneer ze op reportage trekken doorheen het museum.

De Roeselaarse kunstenaar Kristof Santy brengt wereldkampioenen tot leven in de Zaal der Wereldkampioenen. Na eerder al de vier Roeselaarse wereldkampioenen Benoni, Sercu, Monseré en Maertens te vereeuwigen, is nu de huidige generatie aan de beurt.

Verder is er nog animatie allerhande. Zo kan je je bijvoorbeeld maten opfleuren tot bloemenmeisje van (de) KOERS, kan je wielerbieren proeven of je laten tekenen in het Koerskaffee. Alle activiteiten zijn gratis.

Minder kermiskoersen

Naar aanleiding van de feestelijke heropening pakte het wielermuseum ook uit met een opvallend cijfer : op dertig jaar tijd is in ons land het aantal kermiskoersen voor beroepsrenners teruggevallen tot één achtste : van ruim 200 dertig jaar geleden tot een 25-tal nu. “Het wordt voor organisatoren alsmaar moeilijker om het financiële plaatje rond te krijgen”, zegt Dries de Zaeytijd van het wielermuseum, “maar ook het vinden van de nodige vrijwillige mankracht en het drukkere verkeer en de vele hindernissen in de weg zijn een obstakel.” Dries vindt het jammer dat er nog zo weinig professionele kermiskoersen zijn, want als geen ander brengen ze de koers dicht bij het volk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier