Facebook blokkeert aankondiging infomarkt Bissegem wegens ‘aanstootgevend’

Redactie KW

Vertoont Minneke van Bissegem grensoverschrijdend gedrag? Volgens Facebook wel.

Facebook blokkeert aankondiging infomarkt Bissegem wegens 'aanstootgevend'

Facebook blokkeerde de advertentie rond de aankondiging van de infomarkt in Bissegem. “Ze vinden het Minnekesbeeld aantstootgevend”, zucht Tim Hautekeete van de gebiedswerking.

Tim Hautekeete plaatste een betalende advertentie op Facebook voor de infomarkt die plaatsvindt in oc De Troubadour op zaterdagnamiddag 25 november. “Twee dagen bleef de advertentie draaien, maar toen kreeg ik een bericht waarop stond ‘gezien de aard van de advertentie zijn we genoodzaakt om uw advertentie stop te zetten.’ Ze vinden dat het Minnekesbeeld zowel op pedagogisch als op cultureel vlak niet kan. Het zou aanstootgevend zijn.”

Ze beschouwen een bronzen beeld als aanstootgevend

Tim antwoordde dat het gaat om een artistiek beeld en dat Minneke de mascotte is van Bissegem. “Ik schreef dat het om het vlasmeisje Minneke ging, een ode aan het vlasverleden van de gemeente en dat dit beeld op het centrale plein van Bissegem staat. Het is dus een knipoog naar het verleden, herkenbaar voor de gemeenschap en wordt om die reden gebruikt. De Bissegemnaars zijn trots op dat beeld.”

Toen Tim vroeg om meer duiding kreeg hij het antwoord dat de advertentie niet voldoet aan de advertentierichtlijnen van Facebook, die advertenties die ‘naakt’ tonen niet toelaten, zelfs niet als dit niet seksueel van aard is. Tim werd hierom kwaad. “Ze beschouwen een bronzen beeld als aanstootgevend!”

Als je kijkt op de Facebookpagina staat Minneke er enkel met haar hoofd op. “Bij het doorklikken word je doorverbonden naar de website van stad Kortrijk. We zouden dus ook bij stad Kortrijk ‘ons gedrag’ moeten aanpassen op onze website.”

Tim weet dat stad Kortrijk niet de enige is die met dergelijke problemen te maken krijgen. “Het Louvre zou ook al foto’s van beelden hebben moeten verwijderen. Het is een triestige zaak”, besluit Tim.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier