Expo over vergeten Brugse meesters in Groeningemusuem

Stefan Vankerkhoven

Op 13 oktober opent in het Groeningemuseum de tentoonstelling ‘Pieter Pourbus en de vergeten meesters’. Dé verrassing van deze expo is het eeuwenlang vergeten oeuvre van de Brugse familie Claeissens.

Deze tentoonstelling doorprikt het heersende beeld dat Pourbus in de 16de eeuw de enige Brugse kunstenaar van belang was. Curator Anne van Oosterwijk haalt enkele vergeten Brugse meesters van onder het stof.

Recentelijk hebben trouwens een aantal wetenschappers belangrijke stappen voorwaarts gedaan in het onderzoek naar de Brugse kunstenaarsfamilie Claeissens, die zeven schilders telde. Hun onderzoek ligt mee aan de basis van de nieuwe tentoonstelling.

Infrarood

Met infrarood reflectografie konden eindelijk een aantal schilderijen aan stamvader Pieter I Claeissens (1530-1576) toegeschreven worden. Deze expo toont voor het eerst zijn nieuw samengesteld oeuvre en suggereert ook dat deze Brugse kunstenaar samengewerkt heeft met tijdgenoot Ambrosius Benson.

De tentoonstelling besteedt tevens aandacht aan een andere samenwerking, met name die van de uit Gouda afkomstige Pieter Pourbus (1523-1584) met zijn Brugse schoonvader Lancelot Blondeel. Beiden schilderden samen de Zeven Vreugden van Maria en werkten aan het mausoleum voor Margaretha van Oostenrijk.

Schildersdynastieën

In feite vertelt deze expo het verhaal van twee schildersdynastieën. Want Pieter Pourbus neemt niet alleen het stokje van zijn schoonvader over, maar leidt ook in de vroege jaren ’60 zijn zoon Frans I en later kleinzoon Frans II op. Die vergaart internationale roem als portretschilder.

De expo loopt tot 21 junairi 2018 en is gratis voor Bruggelingen. Bij de tentoonstelling hoort een rijk geïllustreerde catalogus : Vergeten meesters. Pieter Pourbus en de Brugse schilderkunst 1525-1625 telt 320 pagina’s en kost 45 euro. Info : www.museabrugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier