Exodus verenigt muziek met dans en vluchtelingenverhalen in Roeselare

Tal van verenigingen slaan de handen in elkaar voor het project 'Exodus'. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Marlies Maddens
Marlies Maddens Freelance reporter

Kunstenaars en organisaties gaan intensief samenwerken tijdens Exodus RSL. In Exodus smelten verhalen van vluchtelingen samen met muziek en dans.

Vluchtelingen zijn van alle tijden en alle continenten. Steeds reizen brengt verhalen en muziek met hen mee en dat bracht initiatiefnemer Guido Declercq op het idee voor Exodus, een initiatief waarbij vluchtelingenverhalen samen gaan met muziek en dans. In het project versmelten de muziekstijlen Griekse Rebetiko, Spaanse flamenco en muziek uit Bagdad en Aleppo met elkaar. “De flamenco is een erfenis van het zigeunervolk dat eeuwen geleden uit Rajasthan vertrok. De gitanos die in Spanje neerstreken, mixten hun cultureel erfgoed met Spaanse en Moorse tradities. En dan is er natuurlijk de letterlijk brandende actualiteit uit Syrië en Irak. Met de vluchtelingenstroom reist ook muziek van daar naar hier”, vertelt hij.

Het geheel start op 6 januari met de vernissage van de installatie ‘Out of Business’ van Boccanegra in galerij 9punt9. Het gaat om een kunstwerk van Roeselarenaar Floris Caes, gemaakt met rolluiken van vernielde huizen en winkels in de Iraakse stad Mosul. In de K-Trolle zal ook een fototentoonstelling lopen van en over de bewoners van Fedasil Poelkapelle. Op 13 januari start de totaalhappening ‘Space Blanket, a solidarity event about people’ in Pelzen. De apotheose van het geheel volgt op zondag 14 januari in CC De Spil.

Reeks activiteiten

Daar kun je tussen 14 en 21.30 terecht voor een reeks aan activiteiten waaronder een optreden van het koor Vamos Pra Lutar. Verder zal er een lezing zijn ‘exodus anders bekeken’ door sprekers verbonden aan CESSMIR (Centre for the Social Study of Migrants and Refugees), een debat met als thema ‘oorlogsvluchtelingen van toen en nu’ met VRT-journalist Majd Khalifeh. Verder zijn er ook getuigenissen door vluchtelingen in hedendaagse oorlogsgebieden en later op de avond volgt er nog een presentatie van het boek ‘Herboren’ van Majd Khalifeh en wordt het geheel afgesloten met het concert Exodus.

Exodus RSL is een samenwerking tussen Stad Roeselare, CC De Spil, Pelzen, Hart Boven Hard, Galerij ne9enpuntne9en, Vermeylenfonds, 11.11.11, Elim, Fedasil Poelkapelle, K-Trolle, Volta RSL, Okran, het Huis van de Mens, HVV en Delcatto. Kaartjes via De Spil.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier