Esther en Brigitte exposeren in Roeselaarse K-trolle

Brigitte Reynaert en Esther Van Collie exposeren samen in kunstkroeg de K-trolle. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Op de goedgevulde tentoonstellingskalender van kunstkroeg de K-trolle prijken op 16 en 17 juni de namen van Brigitte Reyaert en Esther Van Collie. “Wij exposeren keramiek en schilderijen die wonderwel samen passen.”

Esther Van Collie (68) en Brigitte Reynaert (60) kennen elkaar al een tijdje. Ze volgden jarenlang samen cursussen onder andere bij Anja Brugghe die onlangs nog in Galerie Blomme exposeerde. “Ik heb bewust voor deze cursussen gekozen en niet voor een opleiding in de academie”, legt Brigitte uit. “Ik vind dat je in de academie te veel wordt verplicht om de richting van één leerkracht te volgen. Door veel korte cursussen overal te lande te volgen heb ik veel meer inspiratie kunnen opdoen bij mensen met diverse technieken.”

“Na bijna dertig jaar leren ben ik zo’n twaalf jaar geleden bij mijn eigen stijl terechtgekomen. Mijn keramieken mannekes omringd door boeken vertellen allemaal een eigen verhaaltje. Ze zijn heel naturel van kleur en niet geglazuurd.”

KLEINE DINGETJES

“Voor mij is het altijd een uitdaging om zo’n kleine dingetjes te kunnen presenteren in een grote ruimte. Als je alleen exposeert is dat vaak lastig daarom heb ik al heel wat groepstentoonstellingen gedaan. In de K-trolle is er op de eerste verdieping een kleine ruimte die perfect is voor mijn werken.”

Ook Esther Van Collie is enthousiast over de K-trolle. “Het is een goeie plek om te exposeren en er komt veel volk over de vloer en die blijven niet alleen plakken aan de toog maar komen echt wel naar boven om de tentoonstellingen te bekijken. Via Facebook bereiken we tegenwoordig ook heel veel volk.”

Esther heeft na heel wat omzwervingen langs diverse stijlen ook eindelijk haar eigenheid gevonden. “Ik schilder vooral gezichten in acryl op doek en heb me na vele jaren beperkt tot één kleur namelijk donkerbruin. Vroeger was ik de kampioen van de felle kleuren. Spattechnieken waren in het begin mijn ding.”

KARAKTERKOP

“Ik heb wel een opleiding tekenen aan de academie gevolgd wat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat ik weer bij het figuratieve ben teruggekeerd. Op een dag was ik aan de slag met die donkerbruine kleur en sindsdien heb ik niets anders meer gedaan.”

“Meestal schilder ik vrouwengezichten maar als ik een man met een karakterkop tegenkom kan ik het niet laten om ook die te gaan schilderen. Mijn idool Serge Gainsbourg is zo’n kop. Een grote neus, grote oren, het maakt het allemaal veel makkelijker”, lacht Esther.

Keramiek en schilderijen van Brigitte Reynaert en Esther Van Collie op zaterdag 16 en zondag 17 juni vanaf 16 uur in kunstkroeg De K-trolle in de Scharestraat 20 in Roeselare. Gratis. (Bart Crabbe)

Meer info op www.k-trolle.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier