Erotische prenten van Holderius uit Ruiselede komen in De Traagheid in Tielt tot leven

14/02/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 08/02/18 om 11:08

Liefde en erotiek: onlosmakelijk zijn ze op woensdag 14 februari verbonden met Valentijnsdag. In De Traagheid van Gilberte Watté loopt tot half maart een wel heel bijzondere tentoonstelling: erotische tekeningen van Holderius, of beter Jan Van Holder. "Net als ik groeide mijn grootvader op in Ruiselede", zegt Joris Nuytten (52), die nog eens naar de regio Tielt kwam om de expo te promoten.

"We werden als kind bij de grootvader-babysit wel eens in Deurle gedropt", zegt kleinzoon Joris Nuytten, die in Ruiselede opgroeide, school liep aan het college in Tielt en later via Antwerpen in Nazareth terecht kwam. "Grootvader was toen vaak aan het tekenen. Hij was een heel humoristisch en zachtaardig man. Hij overleed toen ik 15 jaar jong was." Maar wie was die Jan Van Holder, die eredirecteur was van het Rijksstation voor Plantenziekten en in zijn vrije tijd kunstenaar Holderius was? Die naast tekeningen van planten en cellen ook sensuele vrouwenlichamen stijlvol tekende en portretteerde. "Zijn kunst hing ook bij ons thuis.Na verloop van tijd let je daar minder op en worden die deel van het interieur, van het behang."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!