Erfgoeddepot Trezoor biedt onderdak aan 25.000 boeken en 47.400 museumstukken

Isabelle De Jaegere bij het nieuwe, voorlopig nog zo goed als lege erfgoeddepot Trezoor. Opmerkelijk op de gevel is het damastmotief, verwijzend naar de weeftechniek waarvoor Kortrijk eertijds bekend was. © NOM
Redactie KW

Het nieuwe erfgoeddepot krijgt stilaan een invulling en komende zondag, op 22 april, kan iedereen voor het eerst een kijkje gaan nemen tijdens Erfgoeddag. Simulatiefilmpjes zullen tonen hoe het depot er binnenkort zal uitzien. Cultuurminister Sven Gatz kreeg vorige week al de primeur tijdens de vooropening van het het depot, dat de mooie naam Trezoor kreeg, wat schatkamer betekent.

Minister Gatz kreeg vorige week in feite een groot, leegstaand gebouw te zien. Sinds dinsdag laatst is daar verandering in aan het komen en is de verhuizing van de eerste stukken -vanuit de Tuighuizen in Kortrijk- een feit. Wij bezochten het gebouw met Isabelle De Jaegere (teamcoach Erfgoed, Texture en Museum 1302/stadsmuseum) die ons alles vertelde over wat we daar straks allemaal mogen verwachten.

Al enkele jaren geleden besliste het provinciebestuur om regionale erfgoeddepots op te richten. Voor Zuid-West-Vlaanderen, bestaande uit Kortrijk en de 12 andere gemeenten van het arrondissement, koos men voor Heule, waar het erfgoed straks op de meest professionele manier zal worden bewaard. De provincie kende hiervoor een subsidie van 2 miljoen euro toe. Kortrijk zelf trok een budget van 5.205.000 euro uit voor de realisatie en in september 2017 liet Vlaams minister Gatz weten dat hij met 500.000 euro over de brug wil komen voor de bouw van het depot, die intussen al enkele maanden begonnen was.

Westflandrica

Oorspronkelijk zou het een echt depot worden, maar uiteindelijk besliste de stad Kortrijk om ook het stadsarchief, dat nu in de Kortrijksestraat nabij de Menenpoort zit, naar Heule te verhuizen. Daar kwam bij dat Kortrijk ook bereid was om er de indrukwekkende provinciale erfgoedbibliotheek Westflandrica, tot nu toe in Brugge, onderdak te geven.

Trezoor bereik je vanaf een nieuw aangelegde parking aan de Vier Linden. Vlak bij de ingang komt een grote lees- en consultatiezaal. Het is de enige plaats waar het publiek toegang krijgt. Genealogen en heemkundigen kunnen er terecht zoals in het huidige stadsarchief, met als extraatje de Westflandrica-bibliotheek. Die omvat meer dan 2 kilometer West-Vlaams archiefmateriaal, met onder meer 25.000 boeken , belangrijke oorlogsdocumenten en beeldmateriaal over de provincie West-Vlaanderen. Daarbij wel niet, zoals eerst gedacht, de foto- en boekenverzameling van Stijn Streuvels. Die is nu in handen van de Vlaamse overheid en wordt voortaan bewaard in het Letterenhuis in Antwerpen en dus helaas niet in Streuvels’ geboortedorp.

Westflandrica verhuist al in mei, het stadsarchief eind dit jaar. Het zal dan enkele weken niet te bezoeken zijn. Trezoor telt twee verdiepingen. Isabelle de Jaegere: “Gelijkvloers is er een grote zaal voor grote werktuigen, onder meer uit het vroegere Vlasmuseum. Er is ook een transitdepot, waar voorwerpen voorlopig kunnen gestockeerd worden en dat ook kan dienen als nooddepot, bijvoorbeeld mocht er een brand zijn in een kerk. Er is een hoge zaal voor theaterdecors. Boven komen de Kortrijkse stadsarchieven en Westflandrica en verder textielerfgoed, kleinere objecten, schilderijen en technische ruimten.”

De grote verhuizing

Het spreekt voor zich dat de verhuizing een gigantische onderneming is, waaraan een lange voorbereiding is voorafgegaan. Voor de Kortrijkse museumcollecties alleen al gaat het om 47.400 stuks. Momenteel is alles verspreid over vijf plaatsen. Van de Tuighuizen in de Rijkswachtstraat komt het meubilair van het vroeger Broelmuseum en werktuigen van het Vlasmuseum. Van de Tuighuizen in Marke komen nog werktuigen van het Vlasmuseum en archeologisch materiaal.

Uit het stadsarchief komen ook schilderijen uit het Broelmuseum en de textielcollectie van het vroegere Kant- en Linnenmuseum. Op de zolder van het Museum 1302 was alle keramiek opgeslagen. Ten slotte vonden ze in een gehuurde loods nog materiaal uit het Vlasmuseum. Het grootste gedeelte moet dit jaar afgerond zijn.

Het hele team medewerkers van de stad Kortrijk die betrokken waren bij de realisatie van het erfgoeddepot Trezoor bij de vooropening op 12 april.
Het hele team medewerkers van de stad Kortrijk die betrokken waren bij de realisatie van het erfgoeddepot Trezoor bij de vooropening op 12 april.© GF

Natuurlijke airco

Het gebouw werd uitermate brandveilig gebouwd en alles wordt er op de beste manier bewaard. Isabelle De Jaegere: “Trezoor is gebouwd volgens het zogenoemde Denemarken-principe. Dat houdt in dat het gebouw luchtdicht is en dat de niet-geïsoleerde vloerplaat er als een soort natuurlijke airco voor zorgt dat de temperatuur in de zomer afkoelt en in de winter opwarmt. Dat zorgt het jaar rond voor een ideale temperatuur van 14-15°c. Daarnaast zorgen ontvochtigers voor een gezonde omgeving.” Trezoor zal worden geleid door historicus Jochen Vermote die tot half mei nog stadsarchivaris is in Ieper en tegelijk de nieuwe Kortrijkse stadsarchivaris wordt. Zijn adjuncten worden Jarne Ampe (nieuwe historicus) en Peter Van Ammel (nu stadsarchief). In totaal zullen er zo’n 15 mensen werken, naast ook vrijwilligers.

Op Erfgoeddag zondag 22 april kan iedereen alvast tussen 10 en 18 uur met Trezoor kennismaken. Het gebouw zal nog grotendeels leeg ogen, maar simulatiefilmpjes zullen telkens tonen hoe elke ruimte er zal uitzien.

(Noël Maes)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier